Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Do ambulancií nastúpili ukrajinskí pediatri, ktorí absolvovali skúšky spôsobilosti
Zdielať na

Do ambulancií nastúpili ukrajinskí pediatri, ktorí absolvovali skúšky spôsobilosti

BRATISLAVA / Majú pomôcť v regiónoch, kde je veľa ukrajinských detí, ktoré k nám ušli pred vojnou. Ale najmä posilniť sektor, kde chýba 250 pediatrov. Do ambulancií na dočasnú odbornú stáž nastúpili ukrajinskí pediatri po úspešnom absolvovaní skúšok spôsobilosti.

​Z 30-tky ukrajinských lekárov, ktorí urobili skúšky, už ôsmi pracujú na ambulanciách. A to po celom území Slovenska. Tetjana, ktorá prišla z Kyjeva, napríklad pomáha aj v Gabčíkove, kde je 300 ukrajinských detí.

"Mám 20-ročnú prax, pracovala som ako pediater a otolaryngológ," vyjadrila sa Tetjana. Priznáva, že na slovenčine ešte musí popracovať. Slovenské medicínske názvy sú podľa nej poriadne ťažké, ale učí sa ich každý deň. "Je latinčina, ktorú ovládame, a nám sa ľahšie vďaka nej rozpráva so slovenskými kolegami," dodala Ukrajinka Tetjana.

Tetjana i ďalší ukrajinskí pediatri môžu na Slovensku pôsobiť vďaka pomoci ministerstiev zdravotníctva, školstva, župám i ďalším. No najmä vďaka projektu UNICEF. "Tento projekt sa skladá z troch častí. Nielen začlenenie ukrajinských lekárov medzi nás, ale aj sprístupnenie aplikácie či vzdelávanie nielen pediatrov, ale aj rodičov," avizovala Zuzana Nagyová, všeobecná lekárka pre deti a dorast. Túto časť považuje Zuzana Nagyová za najdôležitejšiu. Má totiž naučiť rodičov, kedy s dieťaťom nemusia utekať za lekárom, kedy by sa s ním mali poradiť a kedy je potrebné prísť do ambulancie.

Ukrajinská lekárka sa u pacientov z jej krajiny stretáva aktuálne najčastejšie s kiahňami a klasickými detskými ochoreniami. "Deti prichádzajú teraz často na očkovanie a pribudlo nám veľmi veľa psychologických diagnóz," informovala Tetjana. Tetjana niekoľkokrát opakovala, že je vďačná, že môže na Slovensku pôsobiť. Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti by okrem nej či ďalších spomínaných ukrajinských pediatrov rada privítala aj ďalších.

Súvisiace články