Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Aké bude počasie počas prázdnin? Odborníci nemajú dobré správy
Zdielať na

Aké bude počasie počas prázdnin? Odborníci nemajú dobré správy

BRATISLAVA / Viacerých školákov, ale aj dospelákov asi najbližší vývoj počasia sklame. Prvé dni prázdnin asi strávia doma, pretože vonku bude dážď a búrky. Nedeľa by mohla byť už prázdninová, ale búrkové fronty by mali našim územím prejsť budúci týždeň najmenej ešte dvakrát. Na striedačku teda bude slnko a dážď. A viacerí odborníci hovoria, že by také mali byť celé prázdniny.

Viaceré dlhodobejšie predpovede vyveštili, že počas nastávajúcich prázdnin budú naše deti, ale samozrejme aj my, potrebovať dáždnik i slnečník v jednom. Okolo vývoja javu El Niño vo svete odborníci veľa diskutujú. Viacerí naznačujú, že by mohol prázdniny v strednej Európe výraznejšie ovplyvniť. Že síce teplotne by mali priemerné, ale výdatnejšie na zrážky. Druhá skupina odborníkov nič mimoriadne neočakáva. "Zatiaľ je to dosť slabé, asi to bude takto aj pokračovať v najbližších týždňoch a mesiacoch," vyjadril sa meteorológ Peter Jurčovič.

​Podľa dlhodobej predpovedi o stave vlahy v pôde by mali prázdninové mesiace doplniť dnešný deficit. Čo znamená, že by malo viac pršať. "Je Medardova kvapka, tak nech si kvapká. Zatiaľ to vyzerá skôr na slabé zrážky 10 až 20 milimetrov. Keď sa vyskytnú búrky, tak by mohlo byť aj viac, ale nepredpokladám, že by to malo byť nejaké divoké," dodal Jurčovič. Pre deti počas prázdnin, ale aj pre dovolenkujúcich, to nie je celkom potešujúca predstava, že by malo byť striedavo mokro a sucho. Želajú si slnko. Poľnohospodárom nevyhovuje príliš ani jedno. "Ak je vlahy počas dozrievania úrody mimoriadne veľa, môžu sa na porastoch objaviť hubovité ochorenia," vysvetlil Matej Korpáš z tlačového odboru SPPK. Tiež mokrá pôda bráni technike vyjsť do polí a búrky s krupobitím ničia úrodu. Keď je príliš sucho, rastliny vädnú a nerastú. "Aktuálny vývoj počasia si poľnohospodári skôr pochvaľujú. Úroda sa zatiaľ javí celkom dobrá," dodal Korpáš.

​No a aby sme mali jasnú predstavu o tom, ako by mali vyzerať prázdniny, nebesá nám to predvedú už tento víkend. "Rátame, že prejde studený front, ale pomerne slabý," uviedol meteorológ. Mal by priniesť búrky a dážď. Teploty však zostávajú na úrovni priemerného leta. "El Niño a Medardova kvapka sú dosť slabé na túto dobu, ale všetko sa to ešte môže zvrtnúť," priblížil meteorológ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy