Jasno
17°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Problematický zber triedeného odpadu. Niekde ľudia bojujú so zápachom, inde s hlodavcami
Zdielať na

Problematický zber triedeného odpadu. Niekde ľudia bojujú so zápachom, inde s hlodavcami

BRATISLAVA / Na Slovensku vytvára povinný zber triedeného odpadu nemalé problémy viacerým samosprávam. Samotní výrobcovia plastových obalov hovoria o priveľkých cieľoch Európskej únie v recyklácii odpadu. A ak sa nič nezmení, záväzky voči únii Slovensko nestihne splniť. Našim samosprávam chýbajú peniaze a podľa aktuálneho zákona o odpade majú výrobcovia povinnosť financovať zber triedeného odpadu iba raz do mesiaca.

Bratislavčania sú pobúrení

Obyvatelia bratislavskej mestskej časti Jarovce sú pobúrení, a to pre zmeny odvozu triedeného komunálneho odpadu. Interval odvozu sa z pôvodných dvakrát mesačne mení na raz za 28 dní. "Cítim sa ako v zbernom dvore. To, čo produkujeme z potravín, to je katastrofa, samý plast," uviedol miestny obyvateľ.
Ide podľa nich o veľký omyl. "V zime? Dobre, zamrzne ani muchy nepriletia. Ale v lete? Zápach a muchy," doplnil miestny.

Mnoho obyvateľov si povedalo, že ak majú mať takýto neporiadok pred svojimi domami, tak triedený odpad bude končiť v tomto zmesovom. "Pokiaľ im to má zavadzať alebo smrdieť, tak to proste budú dávať do zmesového odpadu," uviedol miestny obyvateľ.

Odvoz dvakrát mesačne sa neosvedčil

Odvoz triedeného odpadu bol v Bratislave nastavený od roku 2021 na dvakrát mesačne, a to nad rámec základných požiadaviek zákona o odpadoch. Tento odvoz financujú organizácie zodpovednosti výrobcov a podľa dát sa im pôvodne nastavený interval neosvedčil. "Pre zvyšujúce sa náklady už nie je možné pokračovať v pôvodnej frekvencii zberu," potvrdil Marek Brinzík, riaditeľ pre komunikáciu a marketing OZV Natur-Pack.

"Ak by druhý odvoz do mesiaca malo financovať mesto Bratislava, znamenalo by to dodatočných niekoľko sto tisíc eur ročne z mestského rozpočtu. Hlavné mesto si takýto dodatočný výdavok nemôže dovoliť," priblížila Dagmar Schmucková, hovorkyňa mesta Bratislava.

Na východe Slovenska zatiaľ k obmedzeniu vývozu odpadu nepristúpili

Ani v okresnom meste Humenné a ani v neďalekej obci Jasenov zatiaľ k obmedzeniu vývozu odpadu nepristúpili. Obávajú sa, že týmto krokom by sa mohla disciplína v separovaní pokaziť. Každá domácnosť v Jasenove dostala nádoby na separovanie zdarma a ľudí k triedeniu vedú dlhodobo. "To, čo dlhodobo budujeme, vieme v jednom momente zničiť a je veľmi ťažké potom pokračovať," uviedla Lucia Sukeľová, starostka obce Jasenov.

V susednom svidníckom regióne okresali vývoz zmesového komunálneho odpadu na polovicu, keďže väčšina ľudí nádoby odovzdávala poloprázdne. Na vývoze tak ušetria asi 13-tisíc eur a na skládkovom asi 8-tisíc eur ročne. Naopak ale pridali vývozy plastov a papiera. "Napriek tomu, že sú nápojové PET fľaše zálohované, tak my sme navýšili vývozy zhruba o 30 percent," priblížil Lukáš Dubec, riaditeľ Technických služieb mesta Svidník.

Je to na samosprávach

"Pokiaľ ide o zber separovaného odpadu, je to na každej samospráve samostatne a je dôležité, aby tá obec mala zberový dvor. Pokiaľ sa občanom ten interval nepáči, môžu si ho zaniesť osobne," Jozef Božík, predseda ZMOS. "Samospráva pozerá aj na ten ekonomický aspekt," doplnil Tomáš Nemeček, podpredseda Sekcie životného prostredia Rady ZMOS. "Každopádne sa snažíme byť nápomocní a vytvárať podmienky pre triedený zber tak, aby ho občania mali komfortný a dostupný," uviedla Zuzana Čachová, expertka na životné prostredie v Únii miest Slovenska.

Voči Európskej únii máme ale isté záväzky

"Tie výzvy sú naozaj vysoké. Do roku 2035 máme mať 65 percent recyklovaného odpadu a na skládku sa môže dostať maximálne 10 percent netriedeného odpadu," objasňuje Denisa Kotrlová, Customer Marketing Leader spoločnosti Unilever. Otázkou stále je, či to takýmto spôsobom – znížením odvozu triedeného odpadu – dokážeme dosiahnuť.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy