Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Odborári hovoria o chudobe. Pomoc si ale predstavujú inak ako vláda
Zdielať na

Odborári hovoria o chudobe. Pomoc si ale predstavujú inak ako vláda

BRATISLAVA / Adresná pomoc chudobným nebude stačiť. Upozorňujú na to odbory. Finančná situácia Slovákov sa podľa odborového zväzu KOVO za uplynulé tri roky zhoršila. Napriek tomu, že platy na Slovensku rastú, ľudia to vo svojich peňaženkách nepociťujú. Od budúcej, novej vlády preto budú žiadať aj úpravu minimálnej mzdy.

Dobrou správou je, že platy sa v prvom štvrťroku tohto roka zvýšili. Tou zlou správou je, že zdražovanie je rýchlejšie, čo reálne mzdy tlačí dole. "Občan si za rovnaký objem peňazí môže dovoliť nakúpiť menej ako vlani," uviedla Monika Benedeková, predsedníčka Rady OZ KOVO. "70 percent domácností má problém splácať bežné výdaje. Máme tu najväčší pokles reálnej mzdy za posledných 25 rokov a plus obrovský dlh, ktorý sa vytvoril," priblížil Martin Halás riaditeľ Inštitútu pre výskum sociálno ekonomických rizík.

Miera inflácie je na Slovensku jednou z najvyšších v rámci eurozóny. Z domáceho rozpočtu ide najviac peňazí na potraviny, bývanie a dopravu. "Slovensko zostáva so svojou príjmovou skupinou na chvoste. Polovica domácností na Slovensku mala na začiatku roka 2022 príjem do 700 eur v čistom," uviedla 

Regionálne rozdiely trvajú na Slovensko už dlho, severovýchod Slovenska stále patrí medzi najchudobnejšie kraje. Problémy vraj spôsobuje aj minimálna mzda, ktorá je aktuálne na úrovni 700 eur v hrubom. Pri takejto sume môžu ľudia podľa výpočtov minúť denne len 18 eur.

Odbory hovoria, že systém výpočtu minimálnej mzdy by sa mal zmeniť. Je to apel ja na budúcu vládu, ktorá príde po 30. septembri. Namiesto 57 percent z priemernej mzdy, by sa minimálna mzda mala vypočítať zo šesťdesiatich percent. "Hoci minimálnu mzdu nepoberá veľké množstvo ľudí, ale aj z tohoto dôvodu, že od 1. júna sú tie víkendové príplatky naviazané na minimálnu mzdu, tak dokáže minimálna mzda ovplyvniť všetkých zamestnancov," uviedla Benedeková.

Premiér ale nateraz sľubuje adresnú pomoc pre najzraniteľnejšie skupiny. Ďalšie opatrenia bude mať v rukách nová vláda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy