Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Za pomoc prevádzačovi dostal policajt podmienku
Zdielať na

Za pomoc prevádzačovi dostal policajt podmienku

Zdroj: Flickr/ilustračné

Rozsudok je právoplatný, KS v Košiciach jeho odvolanie zamietol

Krajský súd v Košiciach zamietol odvolanie bývalého príslušníka Oddelenia hraničnej kontroly Vyšné Nemecké na slovensko-ukrajinskej hranici a potvrdil mu tak trest dva roky s podmienečným odkladom na dva roky a zákaz pracovať v ozbrojených silách na tri roky.

Obidva súdy považovali za preukázané, že policajt počas služby na hraničnom priechode Vyšné Nemecké „po dohode s doposiaľ nezistenou osobou“ úmyselne neskontroloval dodávkové vozidlo Fiat Scudo s ukrajinským evidenčným číslom. V jeho batožinovom priestore bolo sedem občanov Moldavska. Utečencom tak umožnil nelegálny prechod štátnej hranice.

Hraničného policajta usvedčili výpovede Moldavcov a záznam z kamery na priechode. Z týchto dôkazov vyplynulo, že ukrajinský vodič otvoril na dodávke zadné dvere, ale policajt osoby vo vnútri neskontroloval a nepýtal od nich ani doklady.

Hraničný policajt sa v procese bránil, že pre veľký počet vozidiel, ktorý denne prechádzal hranicou, migranti cez neho prešli pre jeho nepozornosť. Okresný súd najprv túto verziu prijal a uznal ho vinným z marenia úlohy verejného činiteľa z nedbanlivosti. Krajský súd tento rozsudok zrušil s tým, že dôkazy potvrdzujú zámerné konanie obžalovaného. Na základe týchto záverov okresný súd v decembri 2009 policajta odsúdil už za úmyselné trestné činy.

Zdielať na

Najčítanejšie správy