Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Poprad sa vylial z koryta, evakuujú desiatky ľudí
Zdielať na

Poprad sa vylial z koryta, evakuujú desiatky ľudí

Zdroj: TASR/Lukáš Furcoň

Povodne sužujú celý Prešovský kraj

Rieka Poprad sa v okrese Stará Ľubovňa vyliala na viacerých miestach z koryta. V meste Stará Ľubovňa evakuujú ľudí z domov, ktoré zalial Poprad, informoval šéf krízového štábu okresu Stará Ľubovňa Peter Sokol.

V dôsledku vysokej hladiny Popradu zaplavilo aj oblasť rybníka pri obci Chmeľnica. V jednej z prevádzkových budov ostal 63-ročný muž zo Starej Ľubovne odrezaný od sveta. Na miesto vyslalo Krajské operačné stredisko vrtuľník, ktorého posádka mohla muža evakuovať pomocou palubného navijaku na bezpečné miesto, informovala hovorkyňa ATE Sylvia Galajda.

TASR/Lukáš Furcoň

Evakuácia sa začala aj v obci Kolačkov, kde voda ohrozuje obyvateľov miestnej osady. V meste sa vylial potok Jakubianka. Poprad sa vylial aj v Podolínci. Krízový štáb okresu už požiadal o pomoc armádu a ministerstvo vnútra o vrtuľník. Obce Silín a časť obce Mníšek nad Popradom sú opäť odrezané od sveta.

V obci Hniezdne je zaliata hlavná cesta. Krízový štáb zabezpečuje presun zamestnancov do Domova sociálnych služieb v Legnave, aby sa mal kto postarať o jeho klientov. V obci Lesnica, Hraničné a Kremná sa zosunula pôda na cestu.

;hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="620" height="497">

V Staroľubovnianskom okrese pre povodne viazne doprava

Situácia na cestách v územnom obvode Stará Ľubovňa je veľmi kritická, od sveta je odrezaná obec Lomnička, okres Stará Ľubovňa. Z Operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru informovali, že neprejazdná je tiež cesta medzi obcami Ľubotín a Plaveč, obchádzka je možná cez obec Orlov.

Zaplavená je tiež cesta 1/68 cez obec Podolínec, z Plavnice do Šambronu je cesta taktiež uzavretá. Medzi obcami Miňovce a Breznica je zosunutá časť vozovky na ceste 1/15, premávku tam zatiaľ v jednom jazdnom pruhu riadi polícia. Uzavretá je tiež cesta zo Sabinova na obec Razňany, tu hrozí strhnutie mostného telesa.

Voda zaplavila mesto Kežmarok

Intenzívne dažde počas celej noci výrazne zhoršili povodňovú situáciu aj v okrese Kežmarok. V meste hrozí vyliatie Popradu. „Pripravuje sa vyhlásenie tretieho stupňa povodňovej aktivity,“ uviedol riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Kežmarku Erich Lauf. Mesto ohrozuje aj vyliaty Ľubický potok. Pod vodou je časť sídliska Juh a Sever. Evakuujú ľudí z rôznych mestských častí, ale aj z obce Ľubica.

V. Ochotnický

Voda z rozvodnených miestnych potokov zaplavila aj časti obcí Vrbov, Slovenská Ves, Podhorany, Toporec, Huncovce a Veľká Lomnica, kde sa vyliala rieka Poprad. "Je to strašné, voda sa valí z každej strany," označil situáciu riaditeľ Okresného riaditeľstva HaZZ v Kežmarku Erich Lauf. Voda sa vylieva aj z miestnych potokov v obciach Slovenská Ves, Holumnica, Toporec a Hradisko, kde sa zosúva pôda.

Z mestskej časti Levočské lúky evakuovali ľudí zo 40 bytov

Zlá situácia je aj v okrese Levoča. Najhoršia je situácia v meste Levoča, kde sa vylial z koryta miestny potok. Nebezpečná je situácia aj v obci Dravce, kde museli hasiči evakuovať jednu rodinu z rodinného domu.

V. Ochotnický

V Levoči je takmer celá časť mesta Levočské lúky zatopená, podľa primátora mesta Miroslava Vilkovského odtiaľ museli evakuovať ľudí zo 40 bytov v novopostavených bytovkách.

"Krátko pred 6. hodinou sme vyhlásili 3. povodňový stupeň, snažíme sa zachrániť majetok ľudí, evakuovali sme ich do telocvične Základnej školy Gašpara Hejna, kde musia počkať, kým voda neklesne," priblížil Vilkovský.

Levočský potok najviac kulminoval nad ránom, prívalová vlna prišla z intenzívnych dažďov krátko po 5. hodine. Z mestskej časti Predmestie museli evakuovať dva rodinné domy, ohrozené sú aj ďalšie domy. Miestni obyvatelia si takéto povodne nepamätajú, zaplavených je veľa domov.

"Momentálne pracuje krízový štáb, snažíme sa zachrániť, čo sa dá a hlavne nanosiť čo najviac piesku, avšak Levočský potok zbiera vodu z Levočských vrchov a kým voda neopadne, veľa sa toho urobiť nedá," zhodnotil Vilkovský. V Levoči je pod mrakom a slabo prší.

V Popradskom okrese hasiči zasahovali 11 krát

Zlá situácia je aj v okrese Poprad, hasiči absolvovali počas noci 11 výjazdov a stále pracujú v Matejovciach a pri Slavkove. Slavkovský potok v meste Poprad zaplavil rodinné domy, odkiaľ hasiči odčerpávajú vodu.

Pod vodou je časť hlavnej cesty v Poprade Matejovciach smerom na Kežmarok. Za mestom Poprad pri čistiarni odpadových vôd sa vyliala z koryta rieka Poprad a voda sa dostala až na hlavnú cestu I/67 do Kežmarku, informoval riaditeľ Hasičského a záchranného zboru v Poprade Ondrej Šproch. Cesta je však prejazdná.

Voda sa dostala aj do miestnych mraziarní. Museli si poradiť aj so zaplavenými vozidlami. S najväčšou pravdepodobnosťou bude od deviatej hodiny vyhlásená mimoriadna situácia na území celého Popradského okresu, informoval prednosta Obvodného úradu v Poprade Peter Šuca.

SITA/Rastislav Ovšonka

V Prešove platí trojka

„Okolo 15:00 sa očakáva ďalšia prílivová vlna s možnosťou nárastu hladiny o 15 až 20 centimetrov. Očakávame aj možné zaplavenie areálu Prešovskej univerzity na Ulici 17. novembra. Cesta je tam pre motorové vozidlá neprejazdná,“ uviedla hovorkyňa mesta Prešov Iveta Adamová. Na Košickej ul. je zaplavená križovatka pri ZVL, vylial sa tam Kapustný potok. Primátor dal príkaz odpojiť plyn a elektrinu na moste pri mestskej hale.

Hovorkyňa Prešova tiež uviedla, že na dvoch základných školách na Sídlisku III. zvážili situáciu ako vážnu a volajú rodičov, aby si prišli pre deti. Zatiaľ evakuácia nie je potrebná. Ide o ZŠ Šmeralova a Bajkalská.

Z Operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajné zboru v Prešove informovali, že cesta medzi Ľubotínom a Plavčom je neprejazdná, v obci Krásna Lúka, okres Sabinov, spadol most, ktorý vedie do obce, cesta je tam taktiež neprejazdná.

Niekoľkohodinové zrážky, ktoré zasiahli šarišský región, opäť prudko zdvihli hladiny tokov a  skomplikovali povodňovú situáciu. Z údajov zverejnených na stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu vyplýva, že rieka Torysa v Prešove dosiahla dnes o 2. hodine ráno úroveň 3. stupňa povodňovej aktivity. Voda kulminovala o 4.00 h, kedy vodomerná stanica zaznamenala 442 cm, za tri hodiny však voda klesla asi o 20 centimetrov.

"Napriek tomu, že hladina Torysy mierne klesla, o 5.00 h sme vyhlásili v meste Prešov 3. SPA. Na riekach Torysa a Sekčov je vyhlásená mimoriadna situácia. Nakoľko silno prší, v okolí Sabinova a Lipian a očakávame, že hladina bude znovu stúpať," povedal náčelník mestskej polície Ján Andrejko. Voda, ktorá sa vyliala z Torysy na južnej strane mesta, opäť ohrozuje domy na ulici Pod Kamennou baňou.

"O pomoc sme požiadali 2. mechanizovanú brigádu, ktorá nám dala k dispozícii 20 vojakov. Tí ukladajú na kritické miesta vrecia s pieskom," povedal Andrejko a dodal, že armádu požiadali o ďalších 30 vojakov.

V Bardejove pre záplavy ráno evakuovali ZŠ a domov dôchodcov

Mesto Bardejov dnes ráno zasiahla záplavová vlna. Rieka Topľa sa na niekoľkých miestach vybrežila a voda sa vyliala na viacero ulíc. Podľa hovorcu mestského úradu René Semanišina je zaplavená veľká časť územia v blízkosti rieky.

"Vzhľadom na kritickú situáciu sme museli evakuovať domov dôchodcov na Toplianskej ulici a základnú školu pod Vimbagom. Zaplavené sú desiatky rodinných domov, futbalové ihrisko i obchodné centrum Slovenskej ulici, ktoré bolo otvorené minulý rok," uviedol Semanišin. Dodal, že pod vodou sú ulice Štefánikova, Kutuzovova, Toplianska, Slovenská, Nábrežná, ale vyliata voda je aj v Bardejovskej Novej Vsi.

"Zdá sa, že hladina vody by teraz okolo 10. hodiny mohla kulminovať, ale stále prší. Na kritických miestach síce boli uložené vrecia s pieskom, to však nepomohlo. Dopravu, ktorá je momentálne veľmi komplikovaná, riadi polícia, hliadky sú rozmiestnené aj na všetkých mostoch v meste," zdôraznil Semanišin.

"V obci Nižný Tvarožec v noci evakuovali asi 120 ľudí z rómskej osady. Problémy so záplavami hlásia starostovia Lukova, Livova, Hrabské, Snakov, Frička, Kurov, kde opäť hrozí podmytie brehov, štátnych ciest a zaliatie domov," povedala predsedníčka Obvodnej povodňovej komisie v Bardejova Mária Hankovská.

V Giraltovciach v okrese Svidník zriadili pre evakuovaných náhradné priestory v Dome kultúry. Presťahovali tu dve rodiny zo zaplavených domov. V noci sa zosunula pôda na tri domy na Ulici kpt. Nálepku, aj tieto rodiny evakuovali. Teraz očakávajú prívalovú vlnu na Topli, ktorá môže zaliať ulice Bardejovskú, Prešovskú aj priemyselný park.

Nadácia TV JOJ organizuje verejnú zbierku pre pomoc ľuďom postihnutými povodňami. Prispieť je možné na číslo účtu 22221111/5200 v OTP Banke, variabilný symbol 1111. Zbierka je schválená rozhodnutím MV SR. Pomôžme tým, ktorí to potrebujú. Ďakujeme Vám.

;hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="620" height="497">

Zdielať na

Najčítanejšie správy