Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Zbrojovky rozšíria výrobu munície, nie všetkým sa to ale páči
Zdielať na

Zbrojovky rozšíria výrobu munície, nie všetkým sa to ale páči

SNINA / Európsky parlament v týchto dňoch rozhodol o akte, ktorým únia finančne podporí výrobu munície pre Ukrajinu. Pomôže to aj zbrojárskym firmám na Slovensku. Hoci sa tým vytvoria aj nové pracovné miesta v Dubnici nad Váhom a v Snine, nie všetci sú z toho nadšení.

Vďaka nim bude zabezpečená lepšia obrana a viac zachránených životov. Európsky parlament vyčlenil peniaze na financovanie výroby munície pre Ukrajinu. "No viete, žiadna krajina sa predsa neubráni papierovými vreckovkami, je morálnou povinnosťou brániť svoje územie a brániť životy," uviedol europoslanec Ivan Štefanec. "Tam treba mierové jednania a nie vyzbrojovať. S tým nesúhlasím," uviedol miestny obyvateľ.

Podľa poslanca už boli podpísané kontrakty. To, o koľko peňazí pôjde, zatiaľ nezverejnili. "Slovensko z toho môže len profitovať - práve cez ten nový muničný akt, ktorý hovorí nielen o použití starej munície, ale aj o spoločnom nákupe munície na európskej úrovni cez obranný fond," priblížil Štefanec. Takisto sa zvýši súčasná kapacita výroby munície v našich zbrojárskych firmách, a to až trojnásobne.

Sninská pobočka avizovala rozšírenie výroby munície pre ťažké pozemné zbrane už minulý rok. Ročne tu vyrobia zhruba 19 tisíc striel do húfnic a výrobu plánovali zvýšiť päťnásobne. Aktuálne v sninskom závode pracuje 80 zamestnancov a ich počet sa čoskoro môže zvýšiť o vyše stovku. 

A kým pre jedných znamená väčšia výroba munície viac pracovných príležitostí, ďalší tento krok kritizujú a dodávanie zbraní ukrajinským obrancom považujú za predlžovanie konfliktu. "Chcel by som, aby sa zvýšila zamestnanosť, ale nie takýmto spôsobom, že budem zbrojiť a vyrábať zbrane," reagoval miestny obyvateľ. "Pokiaľ by Ukrajina prehrala túto šialenú vojnu s Ruskom, tak by sme mali za suseda krajinu, ktorá nás považuje za nepriateľa, a tým pádom by boli naše náklady na zbrojenie o mnoho vyššie, ako sú súčasné," priblížil Štefanec.

Posilnenie výrobných kapacít delostreleckej munície sa bude týkať zbrojárskych závodov v Dubnici nad Váhom a v Snine. "To, čo sa deje, to nie je len vojna medzi dvoma krajinami - Ukrajinou a Ruskom, ktoré ju napadlo - to je vojna medzi demokraciami a autokraciami, ide tu o budúcnosť nielen nás, ale aj Európy," uzavrel Štefanec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy