Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zvýšil sa príspevok zamestnávateľa na stravné zamestnanca. O koľko porastie suma?
Zdielať na

Zvýšil sa príspevok zamestnávateľa na stravné zamestnanca. O koľko porastie suma?

BRATISLAVA / Od štvrtka, 1. júna, sa zvýšil príspevok zamestnávateľa na stravné zamestnanca. Za každý odpracovaný deň suma porastie zhruba o 40 centov. Výška stravného pri pracovnej ceste v rámci Slovenska a suma finančného príspevku na stravný lístok je pre celé Slovensko bez regionálnych rozdielov jednotná. No nie vo všetkých regiónoch Slovenska si ľudia vedia so stravnými príspevkami vystačiť.

"Stravné sa od 1.6. navyšuje v tej hranici 5 až 12 hodín na 7,30 z hodnoty 6,80. A pri minimálnej hodnote stravného, ktoré je definované v zákone ako 75 percent tej optimálnej hodnoty, hovoríme o navýšení z hodnoty 5,10 na 5,48 eur," povedal výkonný riaditeľ z Asociácie moderných benefitov Juraj Králik. Keď sa pozrieme na stravné komplexne, cena stravovacieho poukazu vychádza z finančného príspevku. Minimálna suma stravného je od 1. júna 2023 3 eurá aj 2 centy. Samostatne zárobkovo činné osoby, ktoré využívajú preukázateľné daňové výdavky, si môžu do svojich úhrad zahrnúť stravné vo výške 4 eurá 2 centy za každý odpracovaný deň.

"Aktuálne sú ceny v reštauráciách a v kaviarňach medziročne vyššie takmer o 17 percent. Samozrejme, existujú regionálne rozdiely na Slovensku," informovala analytička WOOD & Company Eva Sadovská. V Bratislave sú ceny jedál najvyššie. Za obedové menu zaplatíte v rozmedzí od 6 do 10 eur.

V Rožňave je suma za denné menu v priemere 6 eur. Obyvateľom to zo stravných lístkov vychádza a sú spokojní. Obyvatelia dostávajú stravné lístky v priemernej hodnote 6 eur. Za denné menu si v niektorých reštauráciách doplácajú, avšak im to neprekáža.

"K zvýšeniu nedochádza na nejakej určitej periodickej báze, ale vtedy, keď je potrebné tento príspevok navýšiť. V minulosti sme mali aj dvojročné obdobie, kedy sa príspevok nezvyšoval," povedala daňová poradkyňa Alica Orda Oravcová. Navyšovanie príspevku závisí od inflácie. Tento rok bol navýšený už druhýkrát.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy