Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Aké sú riziká bezdrôtových slúchadiel a ako im predchádzať?
Zdielať na

Aké sú riziká bezdrôtových slúchadiel a ako im predchádzať?

Zdroj: https://cz.123rf.com

INZERCIA / Vedeli ste, že dlhodobé počúvanie hlasnej hudby nad 80 dB neumožňuje regeneráciu sluchových buniek a môže spôsobiť trvalé poškodenie sluchu? A pri hladine hluku nad 95 dB môže na poškodenie sluchu stačiť jedna hodina? Pozrite sa na ďalšie riziká spojené s používaním slúchadiel a na to, ako im predchádzať.

Hladina hluku nad 80 dB môže poškodiť sluch

Pri počúvaní obľúbenej hudby cez slúchadlá si často nemusíme uvedomiť, že to máme pustené príliš hlasno. Ak svoje uši vystavíme hlasitosti nad 80 dB, náš prah sluchu sa môže posunúť a môže trvať hodiny alebo dni, kým sa sluchové bunky opäť zregenerujú.

Pri častom vystavovaní sa hluku nad 80 dB však poškodené sluchové bunky nemajú čas na regeneráciu a môže dôjsť k trvalému poškodeniu sluchu. Martin Chovanec, docent Lekárskej fakulty UK a prednosta ORL kliniky, hovorí, že pri hluku 90 dB môže dôjsť k poškodeniu sluchu už po 2 hodinách a pri 95 dB stačí dokonca 1 hodina. Hlasitosť niektorých slúchadiel dosahuje až 120 dB, čo zodpovedá štartu prúdového lietadla

Odporúča sa dodržiavať pravidlo 60 : 60. To znamená, že pri maximálnej hlasitosti 60 % zariadenia počúvate maximálne 60 minút. Pri počúvaní hudby cez slúchadlá si zároveň robte časté prestávky.

Funkcia potlačenia okolitého hluku v bezdrôtových slúchadlách

Mnohé bezdrôtové slúchadlá majú funkciu aktívneho potlačenia okolitého hluku nazývanú ANC. Je to skvelá funkcia, ktorá dokáže odfiltrovať okolitý hluk, napríklad pri jazde metrom alebo autobusom, takže si môžete vychutnať hudbu bez rušenia.

Pri kúpe lacnejších bezdrôtových slúchadiel buďte opatrní, pretože pri slabšom aktívnom potlačení hluku máme tendenciu zvyšovať hlasitosť, čo môže sluch poškodiť. Preto sa oplatí investovať do slúchadiel s kvalitným ANC. Medzi značky s najlepším aktívnym potlačením hluku patria Sony slúchadlá.

Túto technológiu nepoužívajte v situáciách, keď potrebujete byť v strehu, napríklad pri prechádzaní cez cestu, alebo behaní v meste. Preto väčšina výrobcov ponúka funkciu Ambient Sound, ktorá počas počúvania hudby zosilňuje prichádzajúce zvuky z okolia. V týchto situáciách je však najlepšie slúchadlá odložiť. 

Veľké slúchadlá sú vhodnejšie 

Podľa odborníkov sú veľké slúchadlá vhodnejšie ako tie malé do uší. Ich výhodou je, že neupchávajú zvukovod a zvuk sa nedostáva priamo do bubienka, ako v prípade malých slúchadiel. 

Dbajte na hygienu bezdrôtových slúchadiel do uší

Slúchadlá sa vkladajú priamo do zvukovodu, takže ak ich pravidelne nečistíte, zvyšujete riziko vzniku ušných infekcií. Pravidelným čistením predídete riziku bolestivých zápalov zvukovodu.

Najčítanejšie správy