Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Bude zver, nebude víno: Zúfalí vinohradníci volajú po zmene
Zdielať na

Bude zver, nebude víno: Zúfalí vinohradníci volajú po zmene

BRATISLAVA / Naši poľnohospodári s veľkou nádejou čakali na prijatie novely poľovníckeho zákona. Z nej by vyplývalo, že za škody, ktoré na poliach a v sadoch spôsobí premnožená zver, budú zodpovední poľovníci. Novela zákona ale neprešla.

"Večer ste tu, obrábate to a ráno to už nie je," takto sa nám pán Durdovanský posťažoval na situáciu v pestovaní hrozna v Pezinku. Zver je tak agresívna, že zdoláva akékoľvek zábrany. "Je tu oplotenie, sú tu palety a stále málo," dodal vinohradník. Škoda v tomto vinohrade je na 90 percent. Z dôvodu premnoženej zveri nie je možná ani obnova lesa. 

Poľnohospodári sú nespokojní s tým, že novela poľovníckeho zákona nebola schválená. Roky sa sťažujú na fakt, že zver je premnožená. Napriek tomu, že všetci o tom vedia, nikto nekoná. Z roka na rok je zveri stále viacej. Zo začiatku žrali len zrelé hrozno. "Teraz žerú jarné výhony, nezrelé hrozno, dozrievajúce hrozno. Ony nás likvidujú celé vegetačné obdobie," vysvetlil zúfalý Michal Pavelka.

Poľovníci ostali šokovaní

V deň schválenia novely zákona pricestovali do Bratislavy stovky poľovníkov. Dostali od svojho prezidenta list, ktorý tvrdí, že novela a legislatíva, ktorú navrhujú, má zrušiť komoru a poľovníctvo organizované ako také. A tým poštval proti poľnohospodárom desaťtisíce poľovníkov, ktorí tento list dostali. "My, ako vinohradníci, chceme docieliť len to, aby sa zver lovila a nerobila škody," vysvetil. 

Niektorí poslanci chceli hlasovanie o tejto novele zákona preložiť na júnovú schôdzu, ale nestalo sa tak. "S tým, že sa pokúsime nájsť také riešenie, ktoré bude vyhovujúce pre všetky zúčastnené strany. Ale žiaľ v deň hlasovania Sme rodina tento návrh nepodporila," dodala poslankyňa Jarmila Halgašová.

Súvisiace články