Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Budú sa v štátnom podniku rozdávať zlaté padáky? Predseda Hlasu apeluje na vládu
Zdielať na

Budú sa v štátnom podniku rozdávať zlaté padáky? Predseda Hlasu apeluje na vládu

BRATISLAVA / Zase sa hovorí o zlatých padákoch. Podľa odborárov a strany Hlas-SD by mohol riaditeľ štátnych Letových prevádzkových služieb dostať odmenu viac ako milión eur. Peter Pellegrini ako politik, ktorý si už prešiel viacerými pozíciami v štáte, upozorňuje úradnícku vládu, aby si svoje štátne podniky a nominantov v nich ustriehla.

​V štátnom podniku Letové prevádzkové služby SR (LPS) pracujú letoví dispečeri, ktorí chránia slovenské nebo a zabraňujú zrážkam lietadiel vo vzduchu. Tentokrát však čelia iným zrážkam, a to z ich platov na úkor tučných odmien vedenia podniku. Konkrétne riaditeľa Martina Kabáta, ktorý prišiel na čelo podniku za exministra Andreja Doležala. Na problém upozornila strana Hlas, ale aj odborári z podniku. Tí sa s vedením súdia o nevyplatené prémie v sume dva milióny eur počas covidového leteckého útlmu, pričom ak by sa k žalobe pridalo všetkých 500 zamestnancov, hovorili by sme o sume vyše šesť miliónov eur.

"Odborári upozorňovali aj listom ministra dopravy, že takáto skutočnosť sa deje, že by riaditeľ podniku mohol mať odmenu aj prevyšujúcu milión eur," vyjadril sa Roman Hriadel, zástupca poškodených zamestnancov. "My sme sedeli s vedením Leteckých prevádzkových služieb SR a tá informácia nie je úplne presná. Ono je to celé troška inak," zhodnotil minister dopravy Peter Lančarič. Vedenie podniku sa bráni, že odmeny nenavrhovalo a ani nemôže. To je v kompetencii ministerstva dopravy.

"Spomínaných 1,5 milióna eur bol jeden z neschválených návrhov na prerozdelenie zisku, nie na odmeny. Z týchto prostriedkov sa môže navýšiť napríklad fond rozvoja, rezervný fond alebo sociálny fond," komentovala vedúca kancelárie riaditeľa podniku LPS Michaela Legelová. "Zrejme tam došlo k nejakému uvedomeniu," povedal Roman Hriadel. Letové prevádzkové služby sú len kvapkou v mori štátnych podnikov, vedených politickými nominantmi, ktorí si asi sami uvedomujú, že na svojich lukratívnych postoch čoskoro skončia. "Viete, tie dozorné rady a predstavenstvá, to tak funguje bokom, mimo dohľadu vlády, tak ich len upozorňujeme, že tak ako sa pokúšal pán na LPS prerozdeliť si jeden a pol milióna, tak aby sa nám to nedialo aj v ostatných podnikoch," komentoval predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

"Každý deň bude tlačovka a každý deň bude nejaká politická strana apelovať na vládu s nejakou požiadavku. Sú odôvodnené prípady odmien, sú aj neodôvodnené prípady," zhodnotil Ľudovít Ódor, predseda vlády SR. Vyjadril sa aj minister hospodárstva Peter Dovhun: "Neevidujem žiadnu tému mzdových otázok." Minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš tvrdí, že: "je vždy na generálnom riaditeľovi, aby to vyhodnotil".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy