Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
18 000 ľudí čaká, že im štát pridelí nájomný byt. Ten odkazuje: ozveme sa
Zdielať na

18 000 ľudí čaká, že im štát pridelí nájomný byt. Ten odkazuje: ozveme sa

BRATISLAVA / Okolo plánovaného štátom zriadeného nájomného bývania je akosi ticho. Keďže predražené hypotéky ľudom neumožňujú vlastné bývanie má predovšetkým pomôcť ľudom vo veku od 25 do 35 rokov. Uchádzači, ktorí už vyplnili internetové formuláre sa zaujímajú najmä o lokality s väčšou ponukou voľných pracovných miest. No mnohí sú už netrpezliví, nevedia na čom sú, keďže nedostali žiadne spätné vyrozumenie.

"Rád by som vedel ako sa pokračuje v štátnych nájomných bytoch, nejako sa prestalo o tom rozprávať. Bol som zaregistrovaný v deň spustenia tej stránky ale odvtedy sa tam nič nezmenilo a nie sú tam žiadne novinky ani postupy, proste nič nové," uviedol divák Jaroslav. "Po správnom vyplnení formulára každému vybehlo poďakovanie, kde sa uviedlo že bol zaregistrovaný. Ďalšie odosielanie nejakých potvrdzujúcich mailov nebolo," povedal Peter Sekáč, predseda Agentúry štátom zriadeného nájomného bývania. 

Po spustení registrácie na nájomné bývanie agentúra eviduje 18-tisíc vyplnených formulárov. Netreba zabúdať na to, že ide len o nezáväznú registráciu. Jednoducho povedané – štát teraz nikomu byt negarantuje – lenže to že ste zaregistrovaní je dôležité. A ten ďalší krok bude nasledovať hneď po tom ako bude prvý projekt predložený na schválenie, budú kontaktovaní títo záujemcovia, ktorí boli nezáväzní.

Potom budú rozhodovať takzvané rýchle prsty – štát vám ponúkne už záväznú registráciu. V niektorých regiónoch je ale záujem vyšší ako bude ponuka. Ide hlavne o Bratislavský, Košický a Nitriansky kraj. Na vrchole rebríčka s pomedzi krajov o ktorý je záujem najvyšší je Bratislavsky kraj s podielom 24,2 percent ľudí. Na druhej priečke je Košický kraj s 9 percentami a trojicu uzatvára Nitriansky kraj.

Ak sa pozrieme na veľkosť bytov, najväčší dopyt je po dvojizbových bytoch, kde agentúra eviduje 40-percentný záujem, nasledujú 3-izbové byty, o ktoré je 30-percentný záujem. Ako často by ste si mali kontrolovať mailovú schránku vám teraz nikto nepovie – stále sa rokuje o technických záležitostiach. "Momentálne diskutujeme o podmienkach dizajn manuálu. Sme v kontakte s investičnými partnermi. Pod dizajn manuálom aby sme si nepredstavili ako budú steny vymaľované, ale tým, že tie projekty budú schvaľované v rámci agentúry a môžu vstúpiť v rôznej fáze rozpracovanosti, budú sa posudzovať či sú splnené normy, či sú svetlo-techniky dodržané, či sú v rámci európskych regulácií všetky normy dodržané," dodal Sekáč.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy