Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Na účastníkov pochodu zaútočili extrémisti: Dvom rozbili tváre!
Zdielať na

Na účastníkov pochodu zaútočili extrémisti: Dvom rozbili tváre!

Vzduchom lietali vajíčka a kamene, pochod dočasne zrušili!

Útok narušili aj vystúpenia hostí na pódiu, jednu hovoriacu trafil kameň. Extrémisti zaútočili aj na dvoch mladých mužov s dúhovou vlajkou, ktorí prechádzali Hviezdoslavovým námestím pri Slovenskom národnom divadle. Napadli ich päsťami, jednému z nich zobrali fotoaparát, obaja muži skončili so zakrvavenými tvárami a ošetrujú ich zdravotníci. Medzitým vhodili radikáli medzi dav ďalšiu dymovnicu. 

Pochod mal odštartovať o jednej hodine poobede na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí. Tesne pred jeho začiatkom tam však vtrhli jeho odporcovia. Medzi nimi bolo aj niekoľko desiatok prívržencov Ľudovej strany - Naše Slovensko. Ich zhromaždenie však podľa informácií hovorkyne staromestského miestneho úradu Aleny Kopřivovej nebolo ohlásené.

TASR/Štefan Puškáš

Protestujúci proti akcii Dúhový PRIDE Bratislava 2010 vykrikovali heslá ako "Hanba Ficovi", "Za Boha, za národ", či svoje klasické "Policajný štát", a so sebou si niesli obrovské transparenty. Keď však popri slovných stretoch jednotlivcov i skupín sa ľuďom pod nohami začalo dymiť, zasiahla polícia a ich psy a útočníkov rozohnala. 

Medzi asi 500-kou účastníkov dnešnej akcie za "rôznorodosť" sa vzápätí rozšírili informácie o útoku na poslankyňu európskeho parlamentu, ktorú mali napadnúť kameňmi. Vo vzduchu dnes lietali aj vajíčka. Organizátori nato oznámili, že pochod budú musieť na požiadanie polície zrušiť. Ten sa však iba preložil, podľa predbežných informácií na 17. hodinu, a poviesť by mal smerom na Tyršovo nábrežie v Petržalke.

TASR/Štefan Puškáš

Spoluorganizátor pochodu Peter Weisenbacher vyslovil poľutovanie nad tým, že polícia nezabezpečila jeho trasu. Podľa jeho informácií sa na nej nachádzajú agresívni odporcovia podujatia.

Na historicky prvý pochod lesbičiek, gayov, bisexuálov a homosexuálov na Slovensku sa prišli pozrieť a podporiť ho nielen Slováci a Česi. Z pódia tak väčšinu prekladali aj do anglického jazyka. Okrem detí boli na námestí aj malé deti a domáci miláčikovia.

Samotní organizátori tvrdia, že celá akcia má byť o zábave, čomu by nasvedčoval aj následný plánovaný koncert. Ľudia si mohli zakúpiť vstupenky za 4 eurá na "afterpárty" na lodi.

"Po skončení koncertov sa presunieme do Petržalky, kde sa bude na lodi konať afterparty. Presun je plánovaný na 18. hodinu," konštatoval Peter Weisenbacher.

Polícia do 16. hodiny predviedla osem ľudí, povedala bratislavská policajná krajská hovorkyňa Tatiana Kurucová.

Akciu už niekoľko dní sprevádzali nesúhlasné vyjadrenia na adresu legálnosti homosexuality zo strany napríklad aj niektorých politických predstaviteľov či kresťanských združení.

Pochod samotný, ako vyvrcholenie týždňa homosexuálov, sa však i napriek všetkému uskutoční. „Zvolávateľ ohlásil verejné zhromaždenie v súlade so zákonom,“ vysvetlila včera hovorkyňa MČ Bratislava-Staré Mesto Alena Kopřivová, a tak by ho zrušiť mohli len v prípade porušenia zákona.

Presne pred týždňom sa proti pochodu vyslovilo aj Združenie pre ochranu rodiny, a to pokojným protestom. Na Hodžovom námestí pred prezidentským palácom sa zhromaždili desiatky ľudí s transparentmi a letákmi pre okoloidúcich.

Správu budeme aktualizovať, čoskoro z konfliktu prinesieme aj zábery!

Zdielať na

Najčítanejšie správy