Skoro jasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Pohreb nie je lacná záležitosť, štátny príspevok je doteraz slabý
Zdielať na

Pohreb nie je lacná záležitosť, štátny príspevok je doteraz slabý

BRATISLAVA / Mnohé rodiny nemajú za čo pochovať svojich príbuzných. Na zhoršujúcu sa situáciu poukazujú najmä členovia Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb. Už dlhodobo žiadajú zvýšiť štátny príspevok na pohreb. Vypláca sa od roku 1998. Do roku 2007 to bolo necelých 70 eur. Potom ju zvýšili o 10 eur. Lenže odvtedy sa výška príspevku nezmenila.

Pohreb v dnešnej dobe vôbec nie je lacnou záležitosťou. Ak sa chcete dôstojne rozlúčiť so svojím zosnulým príbuzným, musíte si pripraviť niekoľko stoviek eur. "Tie pohreby sa v takej strednej miery môžeme povedať rádovo pohybujú medzi 1200 až 1600 eur. Záleží, ktorý región je to," ozrejmil Vladimír Ecker, podpredseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb. "Takýto veniec stojí možno 60 eur, tu sme už niekde cez 100 až 120 eur," poznamenal Michal Katreniak, člen predstavenstva Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb.

"Farár, čo vykopú hrob, funebráci. Truhla. No dosť. Vyše tisíc. Ak ešte robíte kar," povedal obyvateľ Lučenca. Ak zosnulý nemal úspory, prípadne nebol poistený pre prípad úmrtia, pre pozostalých to môže byť veľký finančný problém. "Tí ľudia v dnešnej dobe pri tej ekonomickej situácii nemajú peniaze na ten pohreb. Často krát vyberajú služby tie najlacnejšie a tým pádom najmenej najlacnejšie," dodal Katreniak.

Je tu ešte možnosť požiadať o príspevok na pohreb. Túto štátnu sociálnu dávku vypláca úrad práce. Jej výška je však necelých 80 eur a nezvýšila sa posledných 16 rokov. "Tento príspevok je možné zvýšiť len nariadením vlády, a to vždy k 1. septembru kalendárneho roka," informovala Marianna Šebová, hovorkyňa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. 

Členovia asociácie už dlhodobo volajú po jeho zvýšení. "Ja si myslím, že tých 80 eur je až komicky symbolické, to je môj názor. V dnešnej dobe," poznamenala obyvateľka Lučenca. "Maďarská republika nemá príspevok, Česká republika nemá príspevok, Jediný kto má dobrý príspevok, je Poľsko, ktoré má tisíc euro," dodal Ecker. "Aj štát nemá navyše dnes, tak aspoň tých 700-800 eur. Aspoň," dodala obyvateľka Lučenca.

"Pevne verím, že po voľbách budeme môcť túto tému otvoriť a riešiť, pretože som presvedčená o tom, že ľudia si zaslúžia aj z tejto strany zvýšiť pomoc štátu," zaujala stanovisko Jarmila Halgašová, poslankyňa NR SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy