Zatiahnuté
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
V tejto obci poctivo separujú odpad. Nikto ho ale neodváža
Zdielať na

V tejto obci poctivo separujú odpad. Nikto ho ale neodváža

TEŚEDÍKOVO (OKR. ŠAĽA) / V Tešedíkove od 1. mája neodvážajú separovaný odpad. A nie sú jedinou obcou, ktorá má takýto problém. Dôvodom je "Organizácia zodpovednosti výrobcov" - takzvaná OZV. Tá neplatila spoločnosti, ktorá odpad fyzicky odvážala z dediny. No a tá si povedala dosť. Ak dedina za odvoz nezaplatí, zostane odpad na uliciach i v kontajneroch.

Kopy vyseparovaného odpadu sa hromadia v Tešedíkove i ďalších obciach

Organizácii zodpovednosti výrobcov Recyklogroup, ktorej bola obec pridelená, ministerstvo zrušilo autorizáciu. "To, že autorizácia sa odňala až teraz, keď tie dlžné faktúry dosahujú u danej spoločnosti niekoľko 100-tisíc eur, je podľa nášho názoru dosť neskoro," uviedla starostka obce Ildikó Ágócs. Spomínaná OZV-čka neplatila za zber a odvoz zmluvnej spoločnosti od vlani a tej došla trpezlivosť. "Môžeme si túto službu objednať osobitne, samozrejme, na základe faktúry vystavenej obci," dodala starostka.

A to je približne 3 000 eur z obecného rozpočtu za jeden odvoz, ktorý má byť bezplatný. Mesačne je ich niekoľko. "Ľudia sú zvyknutí, že to nehádžu do komunálneho odpadu. Tá nespokojnosť ľudí je obrovská, keď vidia takýto neporiadok a nezozbieraný separátny odpad. Motivácia klesá," uviedla starostka. Obec hľadala ďalšie riešenia. Z koordinačného centra, ktoré dohliada na OZV, dostali odpoveď, že si na iné OZV musia počkať. "Zo zákona nemôžeme na skládku komunálneho odpadu zvážať už vyseparované zložky. Nemáme inú možnosť, ako objednať si službu separovaného zberu, ale bohužiaľ za vlastné peniaze," vysvetlila starostka.

Pri separovanom zbere majú veľkí producenti, napríklad obchodné reťazce, zmluvy s OZV. Tie zas zmluvy so zberovými spoločnosťami, ktoré samotný zber vykonávajú. Na celé dohliada koordinačné centrum. To určuje, ktorá obec bude patriť pod ktoré OZV. "Pre nás je nemysliteľné, aby sme niekoľko mesiacov čakali, kým sa vyžrebuje, alebo vyberie nová OZV, ktorá to bude opäť zastrešovať," dodala starostka obce Tešedíkovo. Otázky zaslané na ministerstvo životného prostredia štábu TV JOJ do uzávierky zodpovedané neboli.

Súvisiace články