Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Zrušili vlaky, vraj pre nízky záujem. Teraz zrazu plánujú novú trať
Zdielať na

Zrušili vlaky, vraj pre nízky záujem. Teraz zrazu plánujú novú trať

LOZORNO / Z Lozorna do bratislavskej mestskej časti Lamač plánujú postaviť novú železničnú trať. Ministerstvo pritom zrušilo iné vlaky - napríklad do Plaveckého Mikuláša alebo do Záhorskej Vsi, vraj pre nízky záujem verejnosti. Otázne preto je, kto bude mať záujem o túto novú trať.

Zo Záhorskej Vsi cez Vysokú na Morave do Zohoru 110 rokov chodil vlak. V roku 2019 ho zrušili. "Ľudia boli spokojní, lebo sa dostali do centra Bratislavy bez problémov a načas," vysvetlil starosta obce Záhorská Ves, Boris Šimkovič. Zrušením vlaku sa prešlo na autobusovú dopravu alebo ľudia jazdia osobnými autami. "Vlak mal osem spojov, štyri dopoludnia a štyri popoludní. Teraz je ich asi dvadsať. Sme v situácii, keď čakáme 30-40 minút ráno v špičke. Optimálne sú prestupové terminály," pokračoval Šimkovič.

Pamätný lístok k 100. výročiu vlaku slúžil pre dve trate. "Bratislava hlavná stanica - Zohor - Záhorská Ves a je tam aj Zohor – Plavecký Mikuláš a späť," dodal Šimkovič. Cez funkčnú železnicu v Lozorne od Rohožníka po Zohor premáva nákladný vlak. Ľudia sa pýtajú, prečo by tadeto nemohli premávať osobné vlaky. Koľajnice prechádzajú cez Lozorno. Nachádzajú sa v blízkosti rodinných domov. Mnohí týmto vlakom cestovali do Bratislavy dlhé roky. Ľudia vlakom cestovali do Bratislavy z mnohých obcí okresu Malacky.

"Do Zohoru sme došli z Bratislavy. V Zohore sme prestúpili na Lozorskú lokajku. A ta išlo Lozorno, Jablonové, Pernek, Kuchyňa, až Mikuláš," povedala obyvateľka Lozorna Alžbeta Fabianová. Podľa hovorcu sa ministerstvo dopravy snaží s pridelenými financiami na železničnú dopravu nakladať čo najhospodárnejšie. "Doprava na spomínaných tratiach bola v minulosti pozastavená z dôvodu nízkeho počtu cestujúcich, a teda nízkej efektivity vynaložených financií. Momentálne nie je v pláne obnoviť prevádzku na týchto tratiach," informoval hovorca ministerstva dopravy a výstavby Martin Petro.

Otázne je, prečo sa má stavať nová železničná trať, keď podľa ministerstva ľudia na Záhorí nevyužívajú vlakovú dopravu. "Podľa mňa to vychádza tak, že idú niekde prelievať peniaze," uzavrel obyvateľ Lozorna Miroslav Vanca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy