Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Prítomnosť rodičov dieťaťa v nemocnici stále nie je daná zákonom
Zdielať na

Prítomnosť rodičov dieťaťa v nemocnici stále nie je daná zákonom

BRATISLAVA / Prítomnosť rodičov alebo zákonného zástupcu pri maloletom dieťati v nemocnici ešte stále nie je na Slovensku daná zákonom. Napriek tomu, že návrh aj prešiel prvým čítaním, jeho predkladateľka poslankyňa Marcinková, ho v marci napokon stiahla pre pozmeňujúce návrhy, s ktorými podľa jej slov nemohla súhlasiť. Parodoxné je, že teraz sa sama ocitla v situácii matky, ktorej dieťa museli hospitalizovať v nemocnici.

"Mojim cieľom bolo zabezpečiť práva dieťaťa a novela ktorú proti mojej vôli presadili a nahradili môj text týmto, tak vlastne hovorí, že rodiča možno vykázať kedykoľvek. Nemôžem sa podpísať od takúto snahu," povedala Marcinková. 

Paradoxne práve ona, ktorá ešte 4 dni pred pôrodom v parlamente bojovala aspoň za stoličku pri lôžku detského pacienta, si sama na jednu takú 6 týždňov po pôrode sadla. "Našťastie v krajine, kde toto právo nespochybňujú. Kde k lôžku môjho syna posadili mňa aj manžela bez akýchkoľvek otázok. Dokonca to bola povinnosť pre rodičov, aby aspoň jeden z nás ostal pri hospitalizovanom dieťati po celý čas," uviedla Marcinková na sociálnej sieti. 

Keďže jej syn Leonko potreboval po narodení zdravotnú pomoc, na ktorú nie je na Slovensku potrebná špecializácia, zákrok museli podstúpiť vo Viedni. "Bolo tam 9 pacientov v jednej miestnosti. Aj dospelí aj deti. Štátna nemocnica. Posadili nás k lôžku nášho syna, natiahli okolo nás paraván, a nikto neriešil, že nás je v jednej miestnosti toľko. To, že budú rodičia pri prebúdzaní detského pacienta z narkózy, bola pre personál samozrejmosť," doplnila Marcinková. 

Na Slovensku to ale taká samozrejmosť nie je. Rodičia sa stretávajú napr. s tým, že počas dňa pri dieťati byť môžu ale na noc musia odísť a nechať dieťa samé. "Ráno ma vítal so slovami: Bál som sa o teba, že si zomrela. Následky z hospitalizácie si nesie doteraz. V noci sa budí, veľmi sa bojí lekárov, nechce spať v izbe sám a je veľmi úzkostný," dodala Marcinková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy