Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Exmanželku vylákal do auta a podpálil ho. Pred sudcom sa s plačom priznal
Zdielať na

Exmanželku vylákal do auta a podpálil ho. Pred sudcom sa s plačom priznal

BANSKÁ BYSTRICA / Špecializovaný trestný súd v utorok odsúdil Štefana B., obžalovaného z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy exmanželky. Trest odňatia slobody mu vymerali na 20 rokov. Minulý rok v septembri trýznivým spôsobom zavraždil svoju exmanželku, ktorú pod zámienkou urovnania vzájomných problémov vylákal do auta a pri obci Tesárske Mlyňany vozidlo podpálil.

Podľa obžaloby si Štefan B. na to vopred zadovážil akcelerátor horenia – benzín a spôsobil požiar interiéru auta. Žene sa z neho nepodarilo uniknúť, za niekoľko minút sa udusila splodinami horenia.

"Som vinný. Úprimne ľutujem, čo sa stalo," reagoval Štefan B., ktorý pri čítaní obžaloby aj pri vyhlásení o vine neustále plakal. "Nikto si nevie predstaviť, čo som prežíval, keď som sa od psychiatričky dozvedel, že nežije. Odvtedy nežijem ani ja. Myslel som si, že prežila," dodal obžalovaný a vyjadril sústrasť celej svojej rodine.

Ako pred súdom vypovedal, po rozvode žil s exmanželkou v spoločnej domácnosti, stále ju mal rád. Bola nezamestnaná, o rodinu a domácnosť sa údajne nestarala a navyše si našla iného muža. 

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v záverečnej reči poukázal na surovosť a brutalitu jeho konania. Zároveň ale aj na poľahčujúce okolnosti ako priznanie, na základe ktorého sa možno domnievať, že u neho došlo k akejsi sebareflexii. Súdu navrhol, aby obžalovanému trest mimoriadne znížil a uložil mu ho vo výške nie menej ako 20 rokov. Hrozil mu 25-ročný až doživotný trest odňatia slobody. 

Obhajoba zdôrazňovala bezúhonnosť klienta, ako aj to, že dovtedy viedol riadny život. Išlo údajne o skratové konanie a podľa znalkyne z odboru psychológie sú prognózy jeho resocializácie pozitívne.

Súvisiace články