Oblačno
22°
Bratislava
Servác
13.5.2024
FOTO: Pozrite si, akú nádheru Slováci zachytili na našej oblohe
Zdielať na

FOTO: Pozrite si, akú nádheru Slováci zachytili na našej oblohe

Zdroj: FB/Tomáš Fedor

BRATISLAVA / Na Slovensku bolo možné v nedeľu 23. apríla večer pozorovať polárnu žiaru. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti s tým, že ide o nevídanú možnosti vidieť u nás tento úkaz.

Jedinečný úkaz sme v nedeľu mohli vidieť aj u nás – na Slovensku sa objavila polárna žiara. Nádherné farebné divadlo je pritom typické najmä pre Island, Kanadu, Aljašku alebo Sibír. Lovcom takýchto scenérií sa podarilo urobiť záber na viacerých miestach.

​SHMÚ poznamenal, že nad západným Slovenskom bola obloha miestami zakrytá oblačnosťou, ale zo stredného a východného Slovenska bola žiara pozorovateľná. Dodal, že ju bolo možné vidieť aj na mnohých miestach v Česku a ďalších okolitých krajinách.

Typickou farbou polárnej žiary je tyrkysová. Taká býva napríklad na Islande. U nás bola skôr ružová. Farebnosť odtieňov súvisia s tým, aká častica interaguje s atómami v zemskej atmosfére. "Spôsobuje to rôzna energia častíc a ako sa dostanú hlboko do zemskej atmosféry. V obidvoch týchto prípadoch je to žiarenie kyslíka," vysvetlil Ján Svoreň, meteorológ z Astronomického ústavu SAV.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy