Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Fajčiari pozor: Za týchto okolností vám poisťovňa liečbu nepreplatí
Zdielať na

Fajčiari pozor: Za týchto okolností vám poisťovňa liečbu nepreplatí

BRATISLAVA / Dôchodcu už mesiace trápia problémy spôsobené ochorením covid-19. Keďže je dlhoročný fajčiar, poisťovňa mu pobyt nepreplatí.

"Covid mu spôsobil problémy ako zlyhávanie srdca, vysoký krvný tlak, tep, zadýchavanie," povedala Miriam Žiaková o svojom otcovi, ktorý má po pandémii problémy aj po vyše roku. Pomôcť by vraj mohla kúpeľná liečba. "Kúpeľná liečba bola zamietnutá, lebo je fajčiar," dodala.

Takýchto prípadov môže byť na Slovensku viac

"Ja by som mal každý rok chodiť aj do kúpeľov, ale tento rok mi to Všeobecná zdravotná poisťovňa zamietla, lebo som napísal, že som občasný fajčiar," reagoval Viliam Vizváry, majiteľ predajne v zlej situácii. Návrh na kúpeľnú liečbu vypisuje lekár. Ten na základe zdravotného stavu pacienta odporúča liečbu. Následne poisťovne preskúmajú, či pacient spĺňa kritériá. V zdravotnom zázname pacient uvádza, či je fajčiar alebo nie. "Nikto síce nezisťoval, či fajčí dve cigarety alebo dvadsať, a to či ešte je fajčiar, to bolo uvedené len v zdravotnom zázname," uviedla pani Miriam.

K situácii sa vyjadrila aj hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Eva Peterová: "VŠZP neskúma, či pacient fajčí rok alebo dva alebo roky. Fajčenie je kontraindikáciou kúpeľnej starostlivosti. Keď ju lekár označí do záznamu, žiadosť o kúpeľnú starostlivosť musí byť zamietnutá." V praxi to znamená, že ak ste fajčiar, pri niektorých ochoreniach – ako vysoký tlak či choroby srdca a ciev – vám poisťovne môžu odmietnuť preplatiť liečbu. Aj napriek tomu, že vám ťažkosti nespôsobil nikotín.

Zdravotné poisťovne argumentujú platnou legislatívou 

"Ak pacient napríklad z dôvodu kardiovaskulárneho ochorenia chce ísť do kúpeľov, nesmie fajčiť." Poisťovne dodávajú, že v uvedenom prípade by liečba v kúpeľoch nedávala zmysel. "Nie je efektívna ani z pohľadu vynaložených zdrojov verejného zdravotníctva," povedala hovorkyňa. Skúsenosti s odmietnutými fajčiarmi majú aj v Bardejovských kúpeľoch. "Určite sa nájdu nejaké prípady, ktorým je zamietnutý návrh na kúpeľnú liečbu preto, že ide o fajčiarov, ale nejde o žiadne vysoké číslo," vysvetlila obchodno-ekonomická riaditeľka Bardejovských kúpeľov Tamara Šatanková. 

Ide o špecifické prípady, nie je to všeobecné pravidlo. Pri konkrétnych indikáciách je fajčenie zakázané a považované za kontraindikáciu. "Títo pacienti dokonca musia mať potvrdenie od lekára, že sa jedná o nefajčiarov. Vždy je možné absolvovať pobyt aj ako samoplatca," dodala. Legislatíva nepustí a pacientom nezostáva nič iné, len sa pokúsiť zlozvyku zbaviť alebo si preveriť, aké komplikácie im fajčenie môže spôsobiť. "Možno je to ponaučenie pre ľudí, ktorí fajčia, aby si preverili do budúcna, či majú alebo nemajú na niečo nárok," dodala hovorkyňa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy