Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Horský priechod Vernár: Vodičov čakajú dopravné obmedzenia
Zdielať na

Horský priechod Vernár: Vodičov čakajú dopravné obmedzenia

HORSKÝ PRIECHOD VERNÁR / Vodičov, ktorí jazdia cez horský priechod Vernár, čakajú veľké dopravné obmedzenia. Na úseku, ktorý využívajú nielen vodiči automobilov, ale najmä tí v nákladiakoch, sa začína rozsiahla rekonštrukcia 8 kilometrov dlhej cesty. V rámci opravy pribudnú v obci okrem iného aj chýbajúce chodníky.

Okrem toho, na určitých miestach ju rozšíria, spevnia a pribudne moderný infosystém, ktorý už v Poprade bude hlásiť stav na horskom priechode. "Nemáme presný počet toho, koľko prejde tých áut, ale je to kvantum. Hlavne tých kamiónov. V zime je tu neskutočný problém," povedal starosta obce Vernár Ondrej Ondruš. Tento hlavný ťah na Rožňavu je, žiaľ, aj často miestom nehôd či zápch. Cesta je už v dezolátnom stave. 

Práve tento stav by mala vyriešiť rozsiahla rekonštrukcia. "Samozrejme, pôsobí tu podnebie, klimatické podmienky a záťaž kvôli väčšiemu množstvu kamiónov. Nastal čas, aby sa to konečne opravilo," vyjadril sa štátny tajomník ministerstva dopravy Jaroslav Kmeť. Súčasťou plánu je aj zabezpečenie okolia, aby na cestu nepadali odlomené kusy kameňov. Projekt je financovaný z fondov Európskej únie, celková suma sa vyšplhá na 17 a pol milióna eur. 

Oprava je naplánovaná na dve fázy – v prvej bude rekonštruovaný horský priechod a v druhej samotná obec. No a keďže v zime sa pracovať nebude, rekonštrukcia má trvať dva roky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy