Skoro jasno
15°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Rekonštrukcia múzea Andyho Warhola na Slovensku by sa mala ukončiť
Zdielať na

Rekonštrukcia múzea Andyho Warhola na Slovensku by sa mala ukončiť

MEDZILABORCE / V tomto roku už mali končiť, no dnes ešte len začali. Reč je o megalomanskej rekonštrukcii múzea Andyho Warhola v Medzilaborciach. Ide o jediný stánok kráľa pop artu v Európe. Dôvodov, prečo sa termín rekonštrukcie posúval, je viac. Kompetentní sľubujú, že práce by mali byť hotové už o rok a pol.

Namiesto svetoznámych diel sú v múzeu Andyho Warhola v Medzilaborciach iba prázdne steny. Všetci z toho ale majú veľkú radosť. V múzea sa od dnešného dňa stáva stavenisko. Konečne spustili dlho očakávanú rekonštrukciu. Projekt museli viackrát oživovať. "Zázrak, že vôbec sa to realizuje v čase, keď sme prekonali, ako kovid jeden, kovid dva, nárast cien, vojna," uviedol Martin Cubjak, riaditeľ Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach.

Museli riešiť otázku financovania a nárast z pôvodných sedem na viac ako 12 miliónov eur. Rekonštrukcia však bola nevyhnutná. Pred pár mesiacmi sa ukázal problém zatekajúcej strechy. "Ja som sám bol prekvapený, že diela za desiatky miliónov sú v takých priestoroch. Ľudia si neuvedomujú Slovensko, ale Warhola áno," povedal Slavomír Gmitter.

Rekonštrukciu spustili spôsobom, ako sa na kráľa popartu patrí – odtlačkami rúk na vchodové dvere. Tento už historický kúsok bude aj súčasťou budúcej expozície. Rekonštrukcia má asi polstoročnú budovu bývalého kultúrneho domu premeniť na ultramoderné múzeum. "Už samotná tá rekonštrukcia bude priťahovať ľudí, nielen Warhol, či už tých, čo hoci len prechádzajú do Poľska," ozrejmil Vladislav Višňovský, primátor mesta Medzilaborce.

Vzácne diela by sa naspäť do týchto priestorov mali vrátiť v októbri budúceho roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy