Oblačno
18°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Výpadok liekov na Slovensku hlásia nielen špecialisti
Zdielať na

Výpadok liekov na Slovensku hlásia nielen špecialisti

PREŠOV/SLOVENSKO / Výpadky liekov hlásia okrem iných špecialistov aj psychiatri. Upozorňujú na to, že nemožnosť dostať sa k lieku pre pacientov s úzkostnými stavmi, priamo zhoršuje ich psychický stav. Často ide o takzvané stabilizačné lieky, vďaka ktorým sa pacientov darí držať v ambulantnej starostlivosti a vyhnúť sa tak prípadnej hospitalizácii.

V prešovskej psychiatrickej ambulancii zažívajú posledné týždne nápor na telefónnu linku. Ozývajú sa im zúfalí pacienti, ktorým sa nepodarilo vyzdvihnúť liek v lekárni napriek tomu, že mali recept a obišli nejednu lekáreň. "Pacienti sú zúfalí, vravia, že lekárne im vravia, že nemajú," uviedol Kvetoslav Moravčík, psychiater.

Lieky, ktoré ambulantní psychiatri predpisujú sú často aj takzvané stabilizačné lieky. Aj vďaka nim sa darí pacientom zvládať svoje ťažkosti ambulantne a vyhnúť sa tak napríklad aj hospitalizácii. "Pokiaľ tento liek nedostanú, narastá v nich úzkosť," dodal Moravčík.

Ministerstvo zdravotníctva medzi príčiny nedostupnosti liekov označilo výrobné, či logistické dôvody, ale aj ich reexport. Ako jedno z riešení odporúča podobný liek. Skúsený dlhoročný psychiater upozorňuje na to, že je to iné ako hľadať antibiotiká. Pacient s úzkostnými stavmi sa pre chýbajúci liek dostáva do situácie, ktorá priamo zhoršuje jeho psychický stav. Veľmi citlivo vníma zmenu lieku na ktorý si zvykol aj dlhé roky. "To vlastne môže spôsobiť zhoršenie stavu viacerým pacientom," doplnil Moravčík.

"Dôvody nedostupnosti liekov sú mnohokrát objektívne a nepredvídateľné. Ministerstvo zdravotníctva SR ani Štátny ústav pre kontrolu liečiv, však nedisponujú zákonnými mechanizmami, ktoré by im umožňovali v prípade mimoriadnej a nepredvídateľnej situácie zabezpečiť dodatočné dodávky liekov na slovenskom trhu,“ vyjadrilo sa stanovisko Ministerstva zdravotníctva.

Skúsený odborník a špecialista psychiater poukazuje však poukazuje aj nato, že k liek, ku ktorému sa slovenskí pacienti nevedeli dostať aj týždne, napokon zohnali za hranicami. "Takým liekom je napríklad dlhodobo Rivotril, ktorý je na Slovensku dávno nedostupný, zaujímavé je, že bol dostupný v Česku a v Maďarsku a dostali ho na slovenský recept," ozrejmil Moravčík. 

"Veľké množstvo výrobcov má problém, vyrábajú lieky v nižších objemoch. Preto je logické, že ochotnejšie ich dodajú na trhy, kde za nich dostanú viac peňazí a nie ako u nás kde sú regulované ceny spred piatich rokov,“ avizoval Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory. 

Výpadky v dodávkach liekov sa dotýkajú celého sortimentu liekov, vrátane liekov na chronické ochorenia, liekov pre detskú populáciu a ide o stále naliehavejšiu výzvu pre zdravotnícke systémy v celej Európskej únii i vo svete. "Podľa môjho názoru štát by mal mať nástroje na to, aby zabezpečil lieky pre svojich občanov," dodal na záver Moravčík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy