Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Je známe, akú starostlivosť môžu poskytovať nemocnice
Zdielať na

Je známe, akú starostlivosť môžu poskytovať nemocnice

BRATISLAVA / Od štvrtku (6. apríla) je známe, akú starostlivosť môžu poskytovať jednotlivé nemocnice na Slovensku. Z ich 1 016 požiadaviek schválila vláda 77 percent. Podľa županov, ktorí aj dnes rokovali s rezortom zdravotníctva, v regiónoch od 1. januára budúceho roku nedôjde k ohrozeniu zdravotnej starostlivosti.

"Programy, ktoré už mnohé nemocnice majú, boli vo veľkej väčšine aj schválené," povedal štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Michal Palkovič. "Naozaj neboli podporené programy, kde sa bavíme o desiatich pacientoch," dodal podpredseda SK8 Ondrej Lunter. Čo je vlastne pre pacientov dobrá správa, no pre ďalších zostáva v platnosti, že budú musieť za úkonmi cestovať niekoľko desiatok kilometrov.

Napríklad po zrušení pôrodníc v Myjave, Revúcej, Partizánskom, Kráľovskom Chlmci a v Snine. Sninská nemocnica má špecifickú polohu, leží v tesnej blízkosti hraníc s Ukrajinou. Ročne tu vykonajú priemerne 300 pôrodov. "Tí lekári aj sestričky sa čudujú, že k takejto veci dochádza, že len na základe nejakého počtu sa povie – 400 a kto má menej sa ruší," doplnil konateľ nemocnice Andrej Kulan.

Pôrodnica tu funguje 60 rokov, pracujú tu skúsení lekári aj sestry a je vyhľadávanou rodičkami aj z iných okresov. Ak by ju zrušili, pacientky z Uličskej a Ubľanskej doliny by mali do najbližšej nemocnice cestu trvajúcu zhruba hodinu, o čom sme sa presvedčili na vlastnej koži v sanitke spolu so záchranármi. 

Napriek dnešnému optimizmu po rokovaní županov s rezortom zdravotníctva je jasné, že okrem spomínaných aj ďalšie nemocnice regiónoch mali veľké výhrady. Zamietnutie požiadavky môže byť prehodnotené, o čo sa bude snažiť nemocnica v Lučenci. "Keď sme si to rozobrali detailne, tak sme zistili, že infektológiu spustili len tento rok, majú ju perfektne vybavenú, ale dátovo im to nesedelo, pretože bolo vyšetrených málo pacientov," a tak si môžu opäť podať žiadosť o doplnkovú službu. 

Pozrite si, ktoré nemocnice zostanú pri poskytovaní doterajšej starostlivosti a pri ktorých sa to mení. Rozdelené sú podľa samosprávnych krajov

Najčítanejšie správy