Jasno
21°
Bratislava
Viola
18.5.2024
30 rokov a stále spolu: Rokovanie slovenskej a českej vlády v Trenčíne
Zdielať na

30 rokov a stále spolu: Rokovanie slovenskej a českej vlády v Trenčíne

TRENČÍN / 30 rokov a stále spolu - v tomto duchu sa nieslo stretnutie českej a slovenskej vlády. Ich členovia sa stretli v Trenčíne - na mieste, kde s touto tradíciou v roku 2012 začali. Spoločné stretnutia prerušila pandémia, ale dnes ich opäť obnovili.

​Členovia českej a slovenskej vlády sa v Trenčíne stretli opäť po takmer jedenástich rokoch. Už na prvý pohľad bolo jasné, že medzi nimi vládne priateľská nálada. Výnimkou bola malá výhrada k chladnému počasiu. "Ja sa radím k ľuďom, ktorí sa narodili v Československu, takže sa cítim ako Čechoslovák. Moja rodina pochádza z Moravy, takže pre mňa je to výnimočná chvíľa, zasa som cítil kus domova," uviedol Richard Rybníček, primátor mesta Trenčín.

Na námestí sa ale dlho nezdržali a utekali do tepla – do hotela, v ktorom spoločné stretnutia medzi vládami odštartovali. "Je unikátne a celý svet sa pozerá, až by som povedal, že nerozumie, ako je možné, že dve krajiny, ktoré sa rozdelili sa v takej vrúcnosti stretávajú," uviedol Eduard Heger, poverený predseda vlády SR. "Pevná spolupráca Česka a Slovenska nemá význam iba pre nás, ale aj pre strednú Európu," uviedol Petr Fiala, predseda vlády ČR.

Zatiaľ čo delegácie rokovali, v hoteli pripravovali štvorchodový obed. "Mali predjedlo, bolo to vlastne sušené bravčové mäso, špargľový krém, kura a dezert," opísal Erik Donko, riaditeľ hotela.

Počas troch hodín riešili členovia oboch vlád viacero tém. Na rad prišlo školstvo, ekonomika a samozrejme energetika. Dôraz kládli aj na spoločný postup v prípade pomoci Ukrajine, či projektom v obrannom priemysle. "My sme rokovali o ponuke českých cvičných lietadiel pre slovenské ozbrojené sily," uviedol Fiala. Lietadlá by mali spoločne vyrábať nielen české, ale aj slovenské zbrojovky.

Súvisiace články