Oblačno
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Komisia rieši nedostatok názvov ulíc pomenovaných po ženách
Zdielať na

Komisia rieši nedostatok názvov ulíc pomenovaných po ženách

PREŠOV / V Prešove rieši komisia pre názvy ulíc zaujímavú úlohu. Mesto má veľmi málo ulíc, pomenovaných podľa žien. Za to príliš veľa názvov, spojených s komunizmom. A zrejme prišiel čas to už akosi zmeniť.

V Prešove, v treťom najväčšom slovenskom meste, máme 410 ulíc. Pritom iba šesť z nich nesie vo svojom názve spomienku na nejakú výnimočnú ženu. "Máme tu ešte MDŽ, takže to je také všeobjímajúce," uviedol Peter Krajňák, predseda Mestskej názvoslovnej komisie.

Mária Kočanová bol nielen učiteľkou, ale aj spisovateľkou. Autorkou kníh pre deti a mládež ale aj napríklad rozhlasových hier. Na pomer zastúpenia ženského, či mužského pokolenia pravidlá tvorby názvov ulíc nemyslia. Základným je iba to, že ulica nesmie dostať pomenovanie po žijúcej osobnosti. Ulica Na brehu v prešovskom solivare a jej odbočka do novej ulice je zatiaľ bez mena. To by mala dostať po žene, ktorá učila aj v miestnej škole.

Ulíc pomenovaných po ženách je v Prešove ešte menej ako tých pomenovaných po komunistických pohlavároch. Doteraz sa po Prešove prejdete napríklad po Engelsovej ulici. Názvy ulíc má v rukách ako prvá mestská názvoslovná komisia. Nepomer zastúpenia ženských mien sa rozhodli aplikovať už na aktuálnom návrhu novej ulice. "Má to byť osobnosť, ktorá žila v istej mravopočestnosti. Nedávno sa napríklad z regiónu pomenovala ulica po pánovi Lazoríkovi z Krivian" dodal Krajňák.

Mestská názvoslovná komisia má už aj mená do rezervy a to nielen mužské. Niekoľko návrhov im dalo aj občianske združenie Živena, ktoré je nástupcom najstaršieho ženského spolku. Výsledok je hneď niekoľko významných žien, ktoré zanechali svoju pečať. "Hana Zelinová, Hana Gregorová, ale aj Daniela Hivešová-Šilanová," dodal na záver Krajňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy