Jasno
14°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Celý život je na Slovensku, no je Ukrajinec. Občianstvo mu nechcú dať
Zdielať na

Celý život je na Slovensku, no je Ukrajinec. Občianstvo mu nechcú dať

BRATISLAVA / Vlado z Humenného, otec dvoch detí, už niekoľko rokov bojuje o to, aby sa stal niekým, kým vlastne celý život je – Slovákom. „Papierovo“ je Ukrajincom. Hoci sa tam narodil, nič ho s touto krajinou reálne nespája - veď odkedy si pamätá, žije v Humennom. Slovenské občianstvo mu zamietla SIS–ka a dôvod je tajný. Rovnako je to aj pri udeľovaní pobytov pre cudzincov. Verejný ochranca práv preto v týchto dňoch poukázal na to, či to nie je v rozpore s medzinárodnými dohovormi.

"Celý život tu žijem, ľudia ma poznajú, jediné, že som sa na Ukrajine narodil – papier, bodka. Tu som Slovák celý život," uviedol žiadateľ o slovenské občianstvo Vlado. Vladov otec chodieval pracovať na Ukrajinu ako stavbár na 3 mesačné turnusy. Mama za ním často cestovala a na Ukrajine sa im narodil prvý syn. Krátko na to sa ale na Slovensko znova vrátili - dieťa s ukrajinským občianstvom.

Žiadosť o to slovenské dnes 28-ročnému Vladovi SIS-ka pred 3 rokmi zamietla. "Určite by bolo spravodlivé, aby mi povedali ten dôvod, aby sme to nejako riešili. Lebo tam možno niečo je, čo ani nie je pravda a ja o tom neviem," dodal Vlado. 

Stanovisko SIS-ky je ale utajovanou skutočnosťou, s ktorou sa cudzinec nemôže oboznámiť. "Absolútne neviem, čo tam je také tajné, že ja o tom nemôžem vedieť. Ako sa mám obhajovať?" ozrejmil Vlado. 

Na jednej strane je to právo jednotlivca na informácie, no na strane druhej národná bezpečnosť. "Žiadateľ o udelenie štátneho občianstva nesmie predstavovať hrozbu pre verejný poriadok alebo bezpečnosť Slovenskej republiky. Písomné stanovisko Slovenskej informačnej služby poskytované príslušnému správnemu orgánu obsahuje informácie, ktoré zákon prikazuje chrániť ako utajované skutočnosti príslušného stupňa utajenia," uviedla v stanovisku SIS. 

Podobne je to aj pri udeľovaní pobytov pre cudzincov. "A cudzinec, ktorému je žiadosť zamietnutá sa nedozvie ani len v náznakoch, čo sa mu vytýka a prečo je nebezpečný pre spoločnosť," povedal verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský. V tejto súvislosti dokonca v uplynulých dňoch verejný ochranca práv zaslal Ústavnému súdu SR svoje stanovisko práve vo veci neudeľovania pobytu cudzincom na základe utajovaných skutočností. "Na ústavnom súde sa má rozhodnúť o tom, či zákon o pobyte cudzincov je v rozpore s medzinárodnými dohovormi," dodal Dobrovodský. 

"Keď je nejaká sťažnosť na činnosť SISky, alebo keď je nejaká osoba, ktorá si myslí, že došlo k porušeniu buď SIS-kou alebo v súvislosti s ňou, musím povedať, že na každom rokovaní máme takéto podnety," vysvetlil Miloš Svrček, člen osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS. 

Vlado, podobne ako mnohí ďalší žiadatelia, či už o pobyt alebo o občianstvo, to skúša znova. "Nanovo sme išli s tými všetkými žiadosťami, papiermi zo všetkých možných úradov," dodal Vlado . 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy