Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Onkologickí pacienti majú ťažkosti s parkovacími miestami
Zdielať na

Onkologickí pacienti majú ťažkosti s parkovacími miestami

SLOVENSKO / Ak chce onkologický pacient parkovacie miesto pre ťažko zdravotne postihnutých, musí oň požiadať ešte počas chemoterapie, keď sa cíti najhoršie. Ak to nestihne, má smolu. Presvedčila sa o tom aj pani Silvia s diagnózou rakovina prsníka. Za biologickou liečbou dochádza autom desiatky kilometrov, no parkovanie pred nemocnicou jej nik neuľahčí.

Silvia má rakovinu prsníka. Prešla si chemoterapiou aj mastektómiou a čaká ju minimálne 9 ďalších mesiacov liečby. Keď si však požiadala na úrade práce o parkovací preukaz pre ťažko zdravotne postihnutých, zistila, že už je neskoro. "Na úrade mi bolo povedané, že na parkovací preukaz už nemám nárok nakoľko nepoberám akútnu liečbu, čiže chemoterapiu. Čiže som to nestihla. Ale nemala som ani tieto informácie," uviedla pani Silvia. "Má nárok, ak z rozhodnutia vyplýva, že žiadateľ má diagnózu podľa prílohy 18 zákona, kam patrí aj onkologické ochorenie v čase poskytovania akútnej liečby," ozrejmila Marianna Šebová, tlačové a komunikačné oddelenie ÚPSVaR.


Výnimka platí len pre hematoonkologické ochorenia, kam ale rakovina prsníka nepatrí. "Aj onkologický pacient je pacient ťažko zdravotne postihnutý, aj keď to na ňom nie je vidieť. Často sú tam argumenty, že nie je v akútnej fáze, alebo nie je postihnutá jeho mobilita, ale nie je to na mieste," povedala Jana Pifflová Španková, prezidentka aliancie Nie rakovine.

Silvia tvrdí, že parkovací preukaz ZŤP by jej veľmi pomohol, keď cestuje do krajského mesta na biologickú liečbu. Tamojšia nemocnica má totiž takýchto miest dostatok, no pre onkologických pacientov bez kartičky sú nepoužiteľné. Chodiť po úradoch počas chemoterapie si vie predstaviť len veľmi ťažko. "Jednak vám chemoterapia úplne zbúra imunitný systém, čiže už len to riziko, že môžete ochorieť na niečo iné, jednak vám nie je najlepšie, človek z posledných síl by asi išiel," dodala pani Silvia. "Žiadosť je možné podať aj poštou, prípadne elektronicky, musí tam však byť elektronický podpis a taktiež je možné aj splnomocniť niekoho, nemusí to byť notársky overené," dodala Šebová.

Podobné podnety dostáva Aliancia Nie rakovine aj komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím. Tvrdia, že by pomohla zmena zákona. Ten sa už niekoľkokrát novelizoval, najbližšia úprava by mala prísť na budúci rok. "Komisárka Zuzana Stavrovská navrhla, aby osobe s ťažkým zdravotným postihnutím bolo umožnené priznať parkovací preukaz aj počas udržiavacej liečby ak sú tam prejavy toxicity," povedala Elena Koritšánska, hovorkyňa úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím. "Nezáviďme ľuďom výhody, ktoré sú oproti tomu, čo musia znášať naozaj minimum," dodala Španková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy