Skoro jasno
17°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Rezort pôdohospodárstva vydal absurdné nariadenie pre farmárov
Zdielať na

Rezort pôdohospodárstva vydal absurdné nariadenie pre farmárov

BRATISLAVA / Namiesto toho, aby nás podporili, kladú nám polená pod nohy. Chovatelia hospodárskych zvierat na Slovensku považujú nové byrokratické nariadenie ministerstva pôdohospodárstva za absurdné. Podľa neho totiž budú musieť nahlásiť do centrálneho registra počet narodených alebo uhynutých zvierat do 24 hodín. Podľa nich je to príliš krátky čas a nestihnú to. Rezort pôdohospodárstva tvrdí, že pokút sa báť nemusia.

"Jednoducho nemôže si hocikto niečo zmyslieť a takto nám to nariadiť," vyjadril sa majiteľ farmy v Habure, Dušan Zavacký. Poľnohospodári v súčasnosti nahlasujú akékoľvek zmeny týkajúce sa chovu do centrálneho registra do siedmich dní. Po novom to ale budú musieť stihnúť do 24 hodín. "Pokiaľ sa chovateľovi narodí v priebehu mesiaca alebo dvoch jedno teľa, tak nie je problém, aby to splnil v priebehu 24 hodín. Pokiaľ je ten chov väčší, samozrejme, je to potom oveľa komplikovanejšie," vysvetlil veterinár Vladislav Juško.

Majiteľ farmy v Habure sa so svojimi zamestnancami stará o vyše 500 kusov dobytka. "My nie sme schopní v týchto našich horských oblastiach, kde máme vlkov a medveďov, nájsť ani do troch dní zabitú kravu, zabité teľa. Ten návrh nie je zlý, ale absurdný. Celá Európa má 7 dní a my zrazu 24 hodín," vyjadril sa Zavacký. Podľa SPPK by nové lehoty znamenali väčšiu chybovosť aj väčšie pokuty pre poľnohospodárov. "Podľa nás, pri novom režime nebudú mať ani špičkové chovy šancu dodržať takto prísne stanovené podmienky. Paradoxom navyše je, že aj samotná európska legislatíva umožňuje nahlasovať zmeny až do 7 dní. Opäť teda chceme byť pápežskejší ako pápež," uviedla Eva Holéciová, hovorkyňa SPPK.

Ministerstvo pôdohospodárstva tvrdí, že týmto reagovali na výsledky auditu, ktorý prebehol v PPA. Európska komisia vtedy poukázala na neaktuálnosť a nedôveryhodnosť centrálneho registra hospodárskych zvierat a rezort pôdohospodárstva sa zaviazal prijať nápravné opatrenia. Jedným z nich bola aj oznamovacia povinnosť do 24 hodín. "Chovatelia budú môcť zmeny nahlasovať prostredníctvom "user friendly" aplikácie vo svojom smartfóne. Pri nedodržaní tejto povinnosti ale nebudú pokutovaní," uviedol hovorca MPRV SR, Andrej Wallner. "Apelujem aj na ďalších farmárov, nech sa ozvú. Ja verím, že sa to neudeje. Neviem, kde to vlastne žijeme," dodal na záver Dušan Zavacký.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy