Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Podľa expolicajta Petluša je obvinenie otca vykonštruované
Zdielať na

Podľa expolicajta Petluša je obvinenie otca vykonštruované

Otca expolicajta Róberta Petluša súdia za pomoc synovi po útoku na podnikateľa Kubašiaka.

Prokurátor policajtovho otca obžaloval za zločiny marenia spravodlivosti a nedovoleného ozbrojovania, pretože pomáhal synovi a jeho komplicovi na úteku po udalostiach v Polomke. Pojednávanie sa z bezpečnostných dôvodov uskutočnilo v Ústave na výkon väzby v Banskej Bystrici.

Expolicajt tiež uviedol, že trestné stíhanie otca by bolo údajne zastavené, ak by bol vyhovel návrhu orgánov činných v trestnom konaní a svedčil proti objednávateľovi Kubašiakovej vraždy a ďalším osobám. Róbert Petluš odmietol tvrdenie obžaloby, že požiadal otca, aby mu z bytu v Banskej Bystrici doniesol doklady, peniaze a ďalšie veci, s ktorými otca zadržali policajti v obci Píla tri dni po vražde Kubašiaka.

Podľa neho otec mohol veci zobrať na základe telefonátu s Róbertovou manželkou Patríciou. Otec nemal pri sebe osobné doklady totožnosti. Pri prehliadke u neho v aute našli okrem peňazí, oblečenia a iných vecí aj občiansky a vodičský preukaz jeho syna Róberta a hlaveň do samonabíjacej pištole, ktorá bola použitá pri Kubašiakovej vražde.

Petlušov komplic z Polomky Juraj Roszík uviedol, že s Róbertom boli u jeho rodičov. Na stole videl noviny, informujúce o udalostiach v Polomke, ale nepočul, že Róbert otcovi spomínal, čo mu má z banskobystrického bytu doniesť. Roszík iba od kamaráta chcel, aby z bytu dostal koženú bundu, tričko a svoju zbraň. Róbertov otec ich potom odviezol autom na rodinnú chatu.

Otec tvrdí, že je nevinný a synovi niesol veci, ktoré mu dala Róbertova manželka Patrícia. Čo nevesta zbalila nevedel, iba ich niesol na rodinnú chatu, kde Róbert bol i s nejakým kamarátom. Petlušov otec tvrdil, že o udalostiach v Polomke i následnom policajnom pátraní po páchateľoch údajne nevedel.

Bývalého banskobystrického vyšetrovateľa Petluša odsúdili za vraždu Kubašiaka na 25 rokov väzenia. Róbert Červeňan dostal za lúpežný atak osem rokov a Roszík prijal dohodu o vine a treste na osem a pol roka väzenia. Všetky rozsudky sú právoplatné. Odsúdili i Petlušovu manželku Patríciu. Po dohode s prokurátorom prijala trest dva roky podmienečne za marenie spravodlivosti.

Po útoku na Kubašiaka vydala svokrovi rôzne veci, ako kozmetiku, oblečenie, obuv, dva mobily, občiansky a vodičský preukaz na meno manžela, bankomatovú kartu a iné. Pritom vedela, že na Róberta bolo vyhlásené celoštátne pátranie, pretože bol spolu s Roszíkom a Červeňanom podozrivý z vražedného útoku na Kubašiaka. Patrícia marila spravodlivosť i tým, že po 17. novembri odniesla z bytu aj koženú bundu Roszíka a presne nešpecifikované osobné veci Červeňana. Patrícia sa s Róbertom Petlušom rozviedla v októbri 2007.

Pojednávanie odročili na máj. Na návrh prokurátora sudca predvolá troch príslušníkov policajného útvaru zvaných kukláči, ktorí zadržali obžalovaného otca.
Petlušovmu otcovi hrozí trest odňatia slobody na štyri až desať rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy