Skoro jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Cesty 2. a 3. triedy ničia preťažené kamióny. Župy majú riešenie
Zdielať na

Cesty 2. a 3. triedy ničia preťažené kamióny. Župy majú riešenie

KOLÁROVO / Zničené cesty, popraskané domy, nebezpečná premávka. Nad využívaním ciest druhej triedy na neoficiálne kamiónové koridory, navyše s preťaženými vozidlami, sa blahosklonne privierajú oči. S konkrétnym riešením prichádzajú župy. Požadujú zmenu legislatívy, aby mohli nakúpiť dynamické váhy a kamióny kontrolovať i pokutovať sami.

Doslovné zneužívanie ciest 2. a 3. triedy začnú riešiť už aj na župnej úrovni. Trasa Komárno – Nitra, cez Kolárovo, je jednou zo stoviek slovenských ciest, ktoré ničia prítomnosťou preťažené kamióny, ktoré by na nich nemali čo hľadať. "Tie naše cesty nie sú dimenzované na takú dopravu, naše mosty nevyhovujú takej doprave," uviedol primátor Kolárova, Béla Halász. Okrem škôd na majetku ľudí, obcí i samotných žúp, ktoré opravujú cesty s vyjazdenými koľajami po kamiónoch, ide aj o bezpečnosť. "Dajú asfalt, to vydrží 3 až 4 roky a potom znova to môžeme riešiť ďalej," dodal Halász.

"Aby nemuseli platiť za diaľnicu, tak radšej chodia cez malé mestečko," vyjadril sa obyvateľ mesta. "Policajtov nie je toľko, aby mohli byť všade a kontrolovať všetky cestné úseky, preto chceme investovať do dynamických váh," vyjadril sa predseda PSK, Milan Majerský. Tie by mali byť inštalované na najviac preťažených úsekoch. Jedna stojí 100-tisíc eur. Župy ich chcú využívať vo vlastnej réžii. "O to nám ide, aby bola zmenená legislatíva, aby sme my mali možnosť aj vážiť, aj vyberať pokuty za tieto preťažené kamióny," dodal Majerský. "Aby sme mohli niektoré úseky, ktoré máme identifikované, že tam je tranzitná doprava, z dvojok poslať tadiaľ, kadiaľ majú chodiť," vysvetlil predseda TTSK, Jozef Viskupič. "Riešilo sa to v minulosti, len sa to nedotiahlo do konca, takže aj na Ministerstve dopravy SR sú ľudia, ktorí vedia o tomto probléme," uviedol predseda NSK, Branislav Becík.

Ak sa to nevyrieši v priebehu niekoľkých mesiacov, peniaze na čerstvo opravené župné cesty budú tiež vyhodené do vzduchu. "Vyhovárať sa, že za pol roka sú voľby a dajte nám všetci pokoj, takým spôsobom dnes nemôžeme ísť," dodal Becík. "My máme dvojky cesty spoplatnené. Len málokto vie, že sú spoplatnené nulovou sadzbou, čiže zmenou jedného nariadenia zmeniť z nulovej sadzby na nenulovú a mohli by sme získať nejaké zdroje," opísal Viskupič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy