Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pripravenosť detí do školy z roka na rok klesá
Zdielať na

Pripravenosť detí do školy z roka na rok klesá

LEVOČA / Príprava detí na prvý deň v škole má svoje pravidlá. Najmä ak im ako sa ľudovo hovorí nevychádzajú roky. Testy školskej pripravenosti môžu odhaliť to, či je škôlkar na úlohu školáka dostatočne pripravený. Po zmene pravidiel totiž už nie je možný návrat späť do predškolského zariadenia.

Alžbetka zvládla testy školskej pripravenosti s prehľadom. No špeciálna pedagogička upozorňuje na to, že z roka na rok sú deti menej pripravené. Na vine môžu byť aj výdobytky techniky ako sú mobilné telefóny. Deti menej kreslia a menej sa učia spamäti básničiek. Dôsledkom je nízka úroveň grafomotoriky, ale aj slabá slovná zásoba. "Taká tá gramotnosť je stále horšia a horšia. Socializovať dieťa neznamená, že mamka ho zoberie do nákupného strediska," povedala psychologička Patrícia Lorková. 

Do začiatku školského roka ostávajú ešte mesiace. Práve preto začali v Levoči s prednáškou pre rodičov, ktorí sa so školákom na jeho prvý školský deň pripravujú. Po zmene školského zákona totiž už niet návratu späť. Podľa špeciálnej pedagogičky je dôležitá spolupráca rodičov, ktorí by sa nemali spoliehať na to, že všetko pre vzdelanie ich detí urobí škola. Rovnako ako vedomosti a znalostí je totiž dôležité aj opakovanie a skúšanie. "Tak, ako, keď príde prvák domov a v utorok preberali písmenko A, tak rodič s ním to písmenko doma utvrdzuje," dodala Lorková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy