Skoro jasno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Kamarát Daniela Tupého: Zvalili nás z bicykla a začali biť
Zdielať na

Kamarát Daniela Tupého: Zvalili nás z bicykla a začali biť

BRATISLAVA / Sedem smrteľných rán uštedril vrah študentovi Danielovi Tupému na nábreží Dunaja. Odvtedy uplynulo mnoho rokov. Polícia teraz prišla s novým obvinením. Podľa nej to urobil bratislavský advokát, ktorého už druhý deň zadržiavajú. Ten svoje obvinenia odmieta.

Od tohto momentu na Tyršovom nábreží uplynulo 17 rokov. Vyšetrovanie vraždy mladého študenta sa uberalo viacerými smermi. Dnes polícia opäť tvrdí, že má v rukách muža, o ktorom hovorí, že je Danielov vrah. Policajti od začiatku hľadali vrahov na bratislavskej neonacistickej scéne. Aj medzi futbalovými chuligánmi. 

Celý rozhovor priameho účastníka bitky – kamaráta Daniela Tupého:

Počiatočné vyšetrovanie sa im však rozsypalo a pôvodne obvineného súd oslobodil. Podľa aktuálne zverejnených správ tentoraz ide o bratislavského advokáta Adama Puškára, ktorý mal tiež údajne blízko k neonacistickej scéne. Polícia po prvotne rozpačitom informovaní o zadržaní a neskôr prepustení ôsmich podozrivých prišla so zásadnou informáciou. "Vyšetrovateľ NAKA obvinil osobu A. P. z trestného činu vraždy. Obvinený je zadržaný a po vykonaní procesných úkonov v piatok 24. marca vyšetrovateľ NAKA podal prokurátorovi podnet na jeho väzobné stíhanie," uviedol hovorca PPZ Michal Slivka. 

V prípade Puškára ide o známeho právnika, ktorý sa vyjadroval ako k medializovaným prípadom, ktoré zastupoval, tak aj k všeobecnej právnej problematike. Počas kariéry okrem iných zastupoval aj speváka neonacistickej scény, bol hosťom kontroverzných relácií alternatívnych médií či opakovane obviňoval políciu zo šírenia dezinformácií o covid-19.

Boli to spolužiaci z rovnakej univerzity. Zatiaľ čo Daniel Tupý navštevoval filozofickú fakultu, muž, o ktorom polícia tvrdí, že je jeho vrah, chodil na právnickú fakultu. "Vieme o tom, že patril do okruhu podozrivých. Patril zrejme tiež medzi ,ultras‘, alebo tej skupiny neonacistickej. No potom sa možno že umravnil. Ja neviem. Doštudoval, spravil si školu," uviedol otec Daniela Tupého. 

A študuje tam dodnes ako externý doktorand. "Všetky aktivity z hľadiska výučby boli pozastavené a budú pozastavené až do momentu, kým sa to k nemu právoplatne neskončí," vyslovil sa Eduard Burda, dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského. 

Vyjadril sa aj jeho kamarát

Televízia JOJ oslovila aj jedného z priamych účastníkov bitky na nábreží Dunaja, pri ktorej Daniel Tupý zahynul. "Nás tam napadli zozadu, zvalili z bicykla, začali biť," uviedol účastník bitky a Danielov kamarát. Spomienky, o ktorých hovoril pred rokmi, sa mu ako živé vynárajú dodnes. "Je to udalosť, na ktorú sa tak ľahko nezabúda. Myslíme na to všetci priebežne stále. Chodíme zapáliť sviečky, s niektorými sa aj stretávame," dodal. 

Obvinenie konkrétneho podozrivého je aj preňho šokom. "Ja som ani vtedy nikoho nevidel, ja som ani v tých časoch nevedel nikoho identifikovať. Pravdupovediac, vraha Dana Tupého som si predstavoval úplne inak," doplnil jeho kamarát. V prvom rade to bude musieť dozorujúca prokurátorka dokázať pred súdom. Zatiaľ však verejnosť nemá tušenie, akými dôkazmi polícia disponuje. Nič sa zatiaľ navyše nehovorí ani o konkrétnom motíve samotného skutku. "Teda uvidíme, ako to polícia dorieši," uzavrel jeho kamarát. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy