Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Majetkové práva eKasy v nedohľadne. Doplatili podnikatelia
Zdielať na

Majetkové práva eKasy v nedohľadne. Doplatili podnikatelia

BRATISLAVA / Podporu prevádzky systému eKasa pre finančnú správu ešte na jeden rok zabezpečí spoločnosť Alexis. Následne by mohla byť vyhlásená transparentná súťaž. Negatívum systému je neprehľadnosť vo vlastníckych právach, ako aj neukončené trestné konanie v kauze Mýtnik. Za prevádzku všetkých informačných systémov Slovenská republika zaplatila 69 miliónov eur.

Aktuálny problém finančnej správy je ten, že majetkové práva systému eKasa nepatria štátu. Momentálne to tak komplikuje akékoľvek úpravy či prevádzku. Vedenie finančnej správy sa tak už vyše roka intenzívne usiluje o získanie týchto majetkových práv. "Cieľom je to, aby sme od firmy Alexis získali všetky majetkové práva a aby sme naďalej v rozvoji tohto systému mohli transparentne súťažiť, tak ako sme to robili u iných informačných systémov," uviedol prezident finančnej správy Jiří Žežulka.

Zaplatili podnikatelia

Finančná správa si uvedomuje, že zavedenie systému spôsobilo značné náklady aj podnikateľom, ktorí museli investovať do nákupu online registračných pokladníc, a to desiatky miliónov eur.

Finančná správa chce tak aktuálne vysúťažiť čo najpriaznivejšie podmienky. "V prípade, že by neprišlo rýchlo k dohode, budeme hľadať iný systém. Preferujeme cestu dodávateľa, pretože je to pomerne robustný systém a finančná správa už dnes vyvíja niekoľko vlastných systémov, takže tie kapacity na to toľko nemáme," reagoval viceprezident finančnej správy Lukáš Sojka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy