Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Počasie láka ľudí na juhu do záhrad, odborníci radia nesadiť
Zdielať na

Počasie láka ľudí na juhu do záhrad, odborníci radia nesadiť

BRATISLAVA / Tento týždeň si na celom Slovensku užívame príjemné jarné počasie, na juhu teploty prekročili dvadsiatku. V prírode to začalo prudko rašiť, kvitnúť, rásť a ľudí lákať do záhrad. Treba poorezávať vyrastené konáre, vytrhať suché byliny, pripraviť záhony a urobiť kopu ďalšej práce. So sadením a siatím sa ešte nemusíte ponáhľať.

Na juhozápade Slovenska, je nádherné jarné počasie a záhrada volá. Tak vyhrňme si rukávy, zoberme do ruky náradie a poďme na to! Dážď v tomto regióne je čoraz vzácnejší a keď je voda rýchlo odtečie. Stromom vieme takto pomôcť.  "Okopávame okolo stromčekov, aby vedeli zadržať vodu... aby sa začali nalievať púčiky, aby začali rásť listy," uviedol záhradný realizátor František Laššák. 

V severnejších častiach Slovenska je situácia lepšia, vlahy v pôde je zatiaľ dostatok. Záhradky sa ešte iba prebúdzajú a už je možné orezávať stromy. "Také kôskoviny úplne v pohode, dokonca niekde aj jadroviny," dodal záhradný architekt Martin Čurda. Na juhu už určite je vhodné zbaviť záhradku suchých stoniek a listov. Pomôžu nám záhradné nožnice a kliešte. "Treba to uvoľniť, dať priestor novým výhonkom, viac svetla," vysvetlil Čurda. 

Tam, kde už trávnik vyrástol, môžeme ho jemne pokosiť, popretŕhať, prihnojiť a potom hlavne poliať. V záhradkách ako prvé zvyčajne kvitnú cibuľoviny. Tu kvitnú už narcisy. Okrem nich sa žltne aj zlatý dážď, do kvetu sa tlačia magnólie a niektoré ovocné stromy sú už v plnom kvete - mirabelky a marhule. Záhony už môžeme pripraviť na sadbu, sejbu, ale zatiaľ do nich nesadiť a nesiať. Ani kvetiny, ani zeleninu. "Ja by som ešte počkal, je na to ešte čas...vysieva sa v skleníku, alebo v interiéri," doplnil Laššák. 

Nádherne už rozkvitli marhule, no či vôbec z nich nejaká úroda bude, nie je isté, keďže v budúcom týždni sa opäť vráti zima a mráz. "Tým, že sa ochladí, sa vyskytnú aj mrazy na severe," ozrejmil meteorológ Peter Jurčovič. Lokálne sa môžu objaviť a južnejšie. "Pri ovocných stromoch je ten mráz zničujúci," povedal Laššák. Ak aj nebude mráz, tak či tak hrozí sucho. "Pre záhradu by bolo dobré, keby napršalo, ale to sa nedeje a ani nebude," dodal Jurčovič. Na potrebný výdatný dážď si juhozápad ešte bude musieť počkať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy