Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Zlučovanie letky pod armádu je v procese. Mikulec je proti
Zdielať na

Zlučovanie letky pod armádu je v procese. Mikulec je proti

BRATISLAVA / Ministerstvo vnútra naďalej nesúhlasí so snahou armády prevziať pod svoje riadenie vládne dopravné lietadlá – letky ministerstva vnútra.

Obrana už predložila materiál na zlúčenie takzvaných vládnych špeciálov s vojenskou letkou do medzirezortného pripomienkového konania. Poverený minister vnútra Roman Mikulec začiatkom týždňa pre TV JOJ v rozhovore v 24 podcast vysvetlil, prečo s armádnym návrhom striktne nesúhlasí.

Pripomienky jeho rezort už predložil. Opiera sa aj o analýzu, ktorú si nechala vypracovať armáda na dvoch špecializovaných univerzitných pracoviskách. Z tej vyplýva, že zlúčenie letky pod armádu je nevhodné, finančne zaťažujúce, zdĺhavé a poukazuje aj na bezpečnostné riziká. Podľa Mikulca je aj sporné, či dosluhujúca vláda o takomto návrhu má legitimitu rozhodnúť. “Teraz neviem povedať, či toto by bol mandát vlády v zmysle kompetencií, ktoré má teraz. Ja by som nesúhlasil. V takomto prípade by mala slovo aj pani prezidentka. Neviem, či by pustila taký materiál na rozhodnutie vlády," odpovedal v rozhovore pre 24 podcast poverený minister vnútra Roman Mikulec na otázku, či ma súčasná dosluhujúca vláda vôbec mandát rozhodnúť o armádnom návrhu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy