Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Pre výstavbu mosta na Kysuciach treba presťahovať niekoľko rómskych rodín. Lenže v Čadci ich nechcú
Zdielať na

Pre výstavbu mosta na Kysuciach treba presťahovať niekoľko rómskych rodín. Lenže v Čadci ich nechcú

KYSUCE / V regióne Kysúc rezonuje veľmi nepríjemný problém. V dedine Svrčinovec začína stavba ekoduktu a Rómovia z tamojšej osady sa preto musia presťahovať inde. Dvanásť ľudí sa má presídliť do domu, ktorý je v Čadci, lenže tento zámer vyvolal u tamojších obyvateľov veľké vášne.

Starší neobývaný dom v čadčianskej časti Podzávoz by sa mal onedlho stať novým domovom pre tucet obyvateľov Svrčinovca. "Našiel som si dom, ktorý som chcel, dal som to developerovi, kúpil ho a ľudia píšu petície, vnímam to ako diskrimináciu, ako rasizmus," vyjadril sa Ján Baláž, obyvateľ Svrčinovca. 

"Nebudem spokojná, lebo, keď som videla na Svrčinvci, ako tam majú, obávam sa, že tu to bude to isté," povedala obyvateľka jedného z okolitých domov. Ľudia, ktorí sa majú nasťahovať do Čadce, teraz bývajú vo svrčinovskej osade na okraji dediny. Lenže ich ošarpané obydlia stavbári zrovnajú so zemou, lebo tu má vyrásť ekodukt. "Vieme, kde bývajú a ako bývajú, toho sa obávame, takej neistoty, že či tento ich život, ktorý majú vo Svrčinovci, prenesú aj na ten Podzávoz," informuje člen petičného výboru František Dej. 

Petícia, ktorú v tejto situácii podpisujú Čadčania sa však týka aj samotných podmienok pre bývanie v tomto dome. "Sme presvedčení, že uvedený objekt je nevyhovujúci, nespĺňa základné technické a hygienické nároky, ohrozuje zdravie," povedal viceprimátor Čadce Pavol Holeštiak. Zástupcovia čadčianskeho magistrátu sa tiež sťažujú na to, že nemajú informácie ani od štátu a ani od firmy, ktorá za štátne peniaze zabezpečuje ubytovanie pre týchto ľudí. "Nikto s nami nekomunikuje, nekomunikujú s nami kompetentné štátne orgány, nekomunikujú s nami dodávatelia tejto práce pre štát," vyjadril sa primátor Čadce Matej Šimášek. 

V súvislosti s touto štátnou zákazkou podáva viceprimátorka Čadce Anna Belousovová, ako osoba, trestné oznámenie. "Že došlo k machináciám pri obstarávaní celého toho procesu presídlenia," povedala Anna Belousová. "Nás štát zaviazal, že sa musíme postarať o tieto oslabené skupiny, je to 36 občanov, ktorí stratili bývanie a my im musíme nahradiť bývanie," informuje Jaroslav Kmeť, štátny tajomník ministerstva dopravy. Atmosféra v Čadci je napätá a ľudia z osady vo Svrčinovci sa musia vysťahovať do konca marca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy