Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Na Slovensku je 15-tisíc kilometrov turistických chodníkov. Parlament chce tento stav zlepšiť
Zdielať na

Na Slovensku je 15-tisíc kilometrov turistických chodníkov. Parlament chce tento stav zlepšiť

BRATISLAVA/VYSOKÉ TATRY / Na Slovensku je vyznačených 15-tisíc kilometrov turistických chodníkov. Už na najbližšej schôdzi by mal parlament definitívne hlasovať o zákone, ktorý chce zlepšiť pomery v tejto oblasti.

Na rokovanie parlamentného výboru pre šport prišli aj zástupcovia Klubu slovenských turistov. "Turistické chodníky nám niektorí majitelia zatarasujú, poprípade poškodzujú, či už je to značenie, alebo aj turistické informačné miesta a podobne," povedal predseda Klubu slovenských turistov František Šiller. 

Poslanecký návrh zákona sa týka nielen značenia, ale aj práv a povinností turistov, správcov trás, a tiež vlastníkov, nájomcov a správcov pozemkov. upravuje aj financovanie značenia, a tiež priestupky a správne delikty. niekoľko pripomienok ešte má ministerstvo školstva. "Je potrebné aby sme sa ešte stretli a povedali si k tým pripomienkam ďalšie body, aby sa to zdravé dieťa narodilo, aby to fungovalo pre všetkých, ktorí to potrebujeme," uviedol Šiller. 

"Nozaj chceme, aby zákon fungoval ako pre turistov, tak pre tých, ktorých sa týkajú pozemky, cez ktoré vedú turistické trasy," povedala právnička Slavomíra Henčeková.  Správa Tanapu sa stará o takmer 600 kilometrov turistických chodníkov. novelu zákona vítajú, no má podľa nich aj nejaké ale. "Napríklad nám nie je jasné, že čo s našim značením, ktoré je na území Tanapu špecifické, lebo v novele chcú, aby sa používali označenia klubu slovenských turistov," uviedol Peter Spitzkopf, správa TANAP-u. 

Ak novela prejde, turisti to podľa tatranských ochranárov v praxi veľmi nepocítia. A ako veľké plus tejto novely vnímajú tresty za poškodzovanie značiek a ešte aj ďalšiu dôležitú vec. "Za veci, ktoré sa stanu vplyvom prírodného činiteľa už nebude niesť zodpovednosť správca," dodal Spitzkopf. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy