Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko má prvý mrakodrap. Pozreli sme sa na jeho najvyššie poschodie
Zdielať na

Slovensko má prvý mrakodrap. Pozreli sme sa na jeho najvyššie poschodie

BRATISLAVA / Slovensko má svoj prvý mrakodrap. Nachádza sa v našom hlavnom meste. Bratislava sa tak stala v poradí 201. mestom na svete, v ktorom stojí mrakodrap, teda budova vyššia ako 150 metrov. Mrakodrap pri Dunaji má výšku 168 metrov a má 46 poschodí. Štáb TV JOJ mal možnosť ísť sa na najvyššie možné poschodie pozrieť aj s kamerou.

Keďže ide stále o stavbu, bez prilby a označenia sa nedá dostať ani na krok. Cesta hore pracovným výťahom štábu TV JOJ trvala takmer 6 minút. Potom sa im na 44. poschodí mrakodrapu otvoril prenádherný výhľad. Viete, čo je pri stavbe mrakodrapu najťažšie? No predsa dostať do výšok obrovské množstvá stavebného materiálu. "Bolo potrebné všetok ten materiál prepraviť do tejto výšky. Museli sme to zvládnuť," opísal projektový manažér Ľuboš Kaštan.

Mrakodrap už pomaly dokončujú, no kým hore sa ešte betónuje, dole sa už pokladajú parkety. Zo 44. poschodia mrakodrapu sa aj doterajšie vysoké budovy zdajú byť malé. "Bola to pre nás, samozrejme, výzva. Bratislava sa výškovo zasekla niekde na úrovni 115 metrov. Keď sa pozrieme okolo seba, môžeme vidieť takú hradbu, ktorá je tvorená všetkými zhruba rovnakými budovami. Tá hradba si žiadala oživenie a Eurovea Tower je odpoveďou nato, aby sa tá panoráma Bratislavy pekne rozohrala. Tých 160 metrov sem patrí," uviedol výkonný riaditeľ JTRE Pavel Pelikán.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy