Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V zdravotníctve chýba 400 lekárov pre dospelých
Zdielať na

V zdravotníctve chýba 400 lekárov pre dospelých

BRATISLAVA / Michal Palkovič sa stane štátnym tajomníkom a prevezme rezort zdravotníctva o týždeň neskôr, ako bolo pôvodne plánované. Po odchode Vladimíra Lengvarského sa na ministerstve začal audit, ktorý má preveriť aj dokumenty spojené s Plánom obnovy. Otáznik visí najmä nad výstavbou štátnej nemocnice Rázsochy. Samosprávne kraje zasa upozorňujú na nedostatok všeobecných lekárov. Výzva z plánu obnovy vraj nefunguje.

Podľa predsedov samosprávnych krajov sú veľkým problémom chýbajúce ambulancie. Slovensko potrebuje asi 400 všeobecných lekárov pre dospelých. Medzi kritické okresy patria Zlaté Moravce, Krupina či Poltár. "V Banskobystrickom kraji chýba asi 50 ambulancií," uviedol Ondrej Lunter, predseda Banskobystrického kraja.

V stredoslovenskom kraji sa za uplynulé roky podarilo otvoriť štyri krajské ambulancie. Jednu z nich zriadili v januári v obci Halič. Poskladala sa na to ale župa a obec. "Pracovala som v Írsku a ešte nejaké tri roky v Anglicku," uviedla slúžiaca lekárka Vladimíra Lang. 170 nových ambulancií by ale malo vzniknúť vďaka projektom z plánu obnovy. Výzva potrvá do konca júla. "Od vyhlásenia predmetnej výzvy prijalo Ministerstvo zdravotníctva SR 20 žiadostí o poskytnutie príspevku na zriadenie všeobecnej ambulancie," vyjadrilo stanovisko ministerstvo. Podľa dvoch samosprávnych krajov ale výzva nefunguje. Župani preto od rezortu žiadali, aby výzvu prehodnotil.

Na situáciu reaguje aj hlavný lekár Bratislavského samosprávneho kraja Tomáš Szalay: "Dohromady, čo mám informácie boli podpísané 4 zmluvy s ambulantnými lekármi, a to na celé Slovensko." Lunter uviedol, že na území Banskobystrického vznikli za pól roka dve ambulancie. 

Medzičasom ale z rezortu odišiel Vladimír Lengvarský. Nový štátny tajomník Michal Palkovič, príde na ministerstvo až o týždeň. Aktuálne tam prebieha audit. "Po odchode ministra boli na kľúčové pozície dosadení riadiaci pracovníci, hlavne pri identifikovaných problémoch pláne obnovy, pri Rázsochách," uvádza Lenka Dunajová Družkovská, štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva SR.

Otázka Rázsoch je stále nejasná

Práve výstavba nemocnice na bratislavských Rázsochách sa ukazuje ako ďalší problém. Otázne je či sa stihne postaviť hrubá stavba do roku 2026. Odborníci sú skeptickí. "Samotný úrad vlády nevie, čo sa deje v tomto projekte," tvrdí zdravotná analytička Jana Ježíková.

Szalay dodáva: "Tlačením na termín, sa dostaneme do situácie, že začneme stavať niečo, čo budeme 50 rokov ľutovať." Poverený predseda vlády Eduard Heger na tlačovej konferencií druhého marca uviedol: "Rázsochy budú a bude to špičková nemocnica." Ministerstvo sľubuje, že výsledky auditu zverejní na tlačovej konferencií, ktorá bude o dva týždne. Lunter doplnil: "Ja to veľmi vítam a chcel by som vyzvať vládu aby zverejnila termín a kedy všetkým povedia či sa to stíha alebo nie."

Ministerstvo sľubuje, že výsledky auditu zverejní na tlačovej konferencií, ktorá bude o dva týždne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy