Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Holandský kráľovský pár čaká u nás bohatý program. Stretnú sa aj s podnikateľmi
Zdielať na

Holandský kráľovský pár čaká u nás bohatý program. Stretnú sa aj s podnikateľmi

BRATISLAVA / Priamo z Holandska k nám pricestuje kráľ Viliam-Alexander s kráľovnou Maximou. Čaká ich tu pomerne náročný program v Bratislave i vo Vysokých Tatrách. Stretnú sa s najvyššími ústavnými činiteľmi, ale aj s podnikateľmi. Rozoberať budú aj ekologické témy.

Holandský kráľovský pár prichádza na Slovensko na pozvanie prezidentky Zuzany Čaputovej. A tak sa práve v prezidentskom paláci začne oficiálny program. "Začne sa oficiálnym ceremoniálom, takým klasickým. Potom si uctia obete totality pri pamätníku na Devíne a čaká ich aj debata o slobode médií. Na ďalší deň si pôjdu uctiť obete útoku pri Teplárni na Zámockej ulici," uviedol hovorca prezidentky Martin Strižinec.


Program je naplánovaný presne minútu po minúte

Vrátane prestávok, či presunov po Bratislave medzi palácom, Úradom vlády SR, či slovenským parlamentom. A to všetko treba vopred poriadne nachystať a naplánovať. Protokolisti mali plné ruky práce už mesiace pred návštevou. "Je za tým veľa hodín práce, veľa telefonátov, veľa hodín práce za počítačom, ale aj v teréne. Pretože všetky miesta, ktoré navštívi kráľovský pár, my musíme vopred vidieť," opísala Lucia Novosadová z kancelárie prezidentky SR.

Predvojom holandského kráľovského páru na Slovensku bola kráľovná Beatrix, ktorá k nám v minulosti dvakrát zavítala. Holandský kráľovský pár tu bude prvýkrát. Ich návšteva bude mať pre niekoho mimoriadne zvláštny význam. Tak ako napríklad pre nášho kolegu, rodeného Holanďana, Thomasa. "Raz do roka sme oslavovali kráľovnú Beatrix, upiekli sme koláče, torty. Oslavovali sme vonku, normálne na ceste. Celá naša dedina bola v oranžovej farbe, lebo oranžová je kráľovská farba. Dokonca sme mali aj voľno v škole, čo bolo super," zaspomínal moderátor TV JOJ Thomas Puskailer.

Nepôjde len o formálnu návštevu

Nesie v sebe viacero významov. "Ide o cestu, ktorá ma dve polohy. Jednak symbolickú a substantívnu," vysvetlil expert na diplomaciu a zahraničnú politiku, Pavol Demeš. Podľa Pavla Demeša práve ich program naznačuje témy, na ktoré kladú dôraz. Či už je to sloboda a bezpečnosť médií, alebo rovnoprávnosť sexuálnych menšín. Vzhľadom na to, že súčasťou kráľovskej delegácie bude aj výprava podnikateľov, cesta sa ponesie aj v znamení biznisu. Ale aj kráľovej veľmi blízkej téme - ekológie a riešení pálčivých problémov v tejto oblasti. "V tom je medzinárodne uznávaný, takže bude v Bratislave špeciálne fórum o podzemnej vode na Žitnom ostrove a skládke vo Vrakuni," uviedol Demeš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy