Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
K výročiu vraždy Jána a Martiny sa vyjadrila prezidentka aj viacerí politici
Zdielať na

K výročiu vraždy Jána a Martiny sa vyjadrila prezidentka aj viacerí politici

BRATISLAVA / V utorok, 21. februára, ubehlo presne 5 rokov od vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. K incidentu došlo priamo v ich dome vo Veľkej Mači. K tragédii sa v deň výročia vyjadrila aj prezidentka Slovenskej republiky či viacerí politici.

​​Pamiatku Jána a Martiny si uctila prezidentka Zuzana Čaputová

Prezidentka v ranných hodinách prišla k pamätníku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej na námestí SNP. Podľa Čaputovej má byť dnešok pripomienkou toho, aký veľký význam má práca novinárov pre demokraciu. Zároveň je podľa prezidentky namieste klásť si otázku, či sa dosiahli zmeny a slušné Slovensko, po ktorých ľudia pred piatimi rokmi na námestiach volali. "Pokiaľ ide o slušné Slovensko, myslím si, že slušnosť je asi to posledné, čo nám pri charakteristike slovenskej politiky napadne. Klamstvo sa chce legitimizovať ako alternatívny názor, u politikov často slová predbiehajú myšlienky. Napriek tomu nesmieme na slušnosť nikdy rezignovať," vyhlásila Čaputová. 

Vyšetrovanie závažnej kriminality, korupcie, zneužívania moci je podľa prezidentky na dobrej ceste. "Množstvo káuz sa vyšetruje a niektoré sú už aj uzatvorené. Je to vďaka statočnosti mnohých vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov," zhodnotila.

Celé vyjadrenie si môžete pozrieť tu:

Kočnera hodili jeho vplyvní priatelia cez palubu, tvrdí Holcová

Kočnera hodili jeho vplyvní priatelia cez palubu a teraz sa tvária, že žiadne zlo tu už nie je, tvrdí investigatívna novinárka Pavla Horcová, ktorá úzko spolupracovala s Jánom Kuciakom. Dôkazy v obnovenom procese sú podľa nej oveľa silnejšie. Upozorňuje ale, že na Slovensku zásluhou politikov opäť narastá nenávisť k novinárom.

Celý rozhovor si môžete pozrieť tu:

​​Boj za pravdu a spravodlivosť je bojom Európy, uviedla predsedníčka Európskeho parlamentu

Európsky parlament bude pokračovať v boji za lepšiu ochranu novinárov. Uviedla to v utorok predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová pri príležitosti 5. výročia vraždy Jána a Martiny. "Budeme si ich pamätať. Budeme si ich ctiť. Budeme za nich bojovať," napísala na sociálnej sieti. Pripomenula, že Európa bola pred piatimi rokmi touto vraždou pobúrená. "Naprieč týmto kontinentom zdieľame ten istý zmysel pre rozhorčenie, keď novinárov zabíjajú za výkon ich povolania, za to, že sa ozývajú, za odhaľovanie nepríjemnej pravdy," uviedla vo videozázname na Twitteri.

"Boj za pravdu a spravodlivosť je bojom Európy. Bez slobody tlače neexistuje demokracia," povedala. Európsky parlament podľa jej slov bude pokračovať v boji za vytváranie ďalších nástrojov na ochranu novinárov.

Heger: Demokracia nemôže existovať bez slobody slova a ochrany novinárov

Dočasne poverený premiér Eduard Heger si uctil pamiatku Jána a Martiny položením kytice a zapálením sviečky pri pamätníku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. „Pred piatimi rokmi sme žili v krajine, kde sa ľudia spätí s vládou cítili natoľko bohorovne, že boli schopní siahnuť na život človeka, novinára, ktorý poukazoval na dôvody bohorovnosti a odhaľoval kauzy. Žili sme v krajine, kde orgány činné v trestnom konaní (OČTK) patrili do rúk nitrianskej mafie, kde minister vnútra o všetkých kauzách, o ktorých písal Ján, hovoril, že skutok sa nestal," zdôraznil Heger s tým, že aj špeciálny prokurátor všetky tieto kauzy zametal pod koberec. Podľa neho takýto systém vybudovali Róbert Fico a Peter Pellegrini, ktorí sa aj dnes snažia uchádzať o dôveru občanov a vrátiť sa k moci.

Podľa Hegera to bolo prostredie, v ktorom odvážni ľudia a novinári boli ohrození len preto, že ľudom hovorili pravdu. „Pred piatimi rokmi za to Ján a Martina zaplatili svojím životom. Zaplatili tu najvyššiu cenu a zaplatili cenu, ktorú nikdy zaplatiť nemali. Toto sa na Slovensku už nikdy nesmie opakovať. Hoci sme ako vláda po svojom nástupe oslobodili OČTK z rúk mafie a dali im slobodu a posilnili ochranu novinárov zákonmi, vidíme že toto nestačí," dodal Heger.

V demokratickej spoločnosti je podľa Hegera neakceptovateľné, aby politici verbálne atakovali novinárov, ktorí oprávnene poukazujú na ich pochybenia. Sloboda novinárov je podľa premiéra kľúčom k demokracii v každej krajine.

Celé vyjadrenie si môžete pozrieť tu:

Vražda novinára a jeho snúbenice bola zlomom, ktorý sa nemal stať, tvrdí Sulík

Vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bola pre Slovensko zlomom, ktorý sa nikdy nemal stať. Pri príležitosti piateho výročia vraždy to vyhlásil predseda SaS Richard Sulík. Podľa neho sa vražda stala symbolom arogancie moci, ktorá sa nezastavila pred ničím. "Nemalo to zájsť tak ďaleko, že až smrťou dvoch mladých ľudí sa Slovensko dostalo zo zovretia smeráckych vlád. Považujem za svoju povinnosť zabrániť tomu, aby sme ešte niekedy dovolili korupcii spáchať taký ohavný skutok. Vražda novinára sa na Slovensku už nikdy nesmie zopakovať," uviedol Sulík.

Podpredseda strany Branislav Gröhling dodal, že vražda s cieľom zastaviť pravdu bola čiernym dňom slovenskej histórie. "Ani päť rokov po tomto odpornom čine sa Slovensko nedokázalo spamätať, aj keď to postupne viedlo k odkrývaniu prepojení medzi vládou, oligarchami, podnikateľmi, vyšetrovateľmi či súdnou mocou. Pre systém 'našich ľudí' a korupcie vyhasli dva mladé životy. Je zahanbujúce, že ich rodiny sa dodnes nedočkali spravodlivosti, keďže objednávatelia stále neboli potrestaní," uviedol.

SaS tiež upozornila, že útoky na novinárov doteraz neprestali. "Spochybňujú ich prácu, urážajú ich a zastrašujú. Toto je neprijateľné a neakceptovateľné," podotkol predseda Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa. Apeluje na ochranu novinárov a slobody tlače.

Vražda Jána a Martiny bola podľa Remišovej obrovským šokom

"Nikto nepredpokladal, že systém „našich ľudí“ a beztrestnosti zločincov, ktorý tu nastavili Fico a Pellegrini, môže zájsť až tak ďaleko. Štát za Smeru fungoval ako mafiánsky klan, polícia pracovala na objednávku oligarchov a sledovala slušných ľudí, agrodotácie sa prideľovali na betónové plochy a v IT tendroch sa drzo kradli stovky miliónov eur," napísala na sociálnej sieti podpredsedníčka vlády SR Veronika Remišová.

Podľa nej otriasla vražda Jána a Martiny krajinou a ľudia v roku 2020 vo voľbách rozhodli, že takto Slovensko už ďalej nemôže ísť. "Za našej vlády sa podarilo zlomiť systém mafianizácie krajiny, začali sa vyšetrovať nedotknuteľní ľudia, ako aj korupčné praktiky a mafia v polícií. Očista spoločnosti od korupcie sa však nikdy nedeje sama od seba a automaticky. Na to je potrebná odvaha, silná politická vôľa a vytrvalé úsilie," napísala Remišová. 

Po piatich rokoch od vraždy Jána a Martiny stojí podľa Remišovej Slovensko opäť na križovatke. "Je našou povinnosťou spojiť sily a nedovoliť návrat politikov, ktorí 12 rokov rozkrádali Slovensko a budovali tu mafiánsky štát. Iba tak má naša krajina nádej na spravodlivú budúcnosť," uzavrela.

Za smrťou Jána a Martiny stojí podľa Naďa zločinecký systém, ktorý vybudoval Fico a Pellegrini

"Ján Kuciak bol statočný a mimoriadne kvalitný investigatívny novinár, ktorý pomáhal rozkrývať obludný svet mafie a korupcie. Jeho snúbenica Martina Kušnírová bola zanietená a perspektívna archeologička, taktiež so silným citom pre spravodlivosť. Mali tesne pred svadbou. Zlo si na nich počkalo v ich vlastnom dome, ktorý si svojpomocne opravovali," uviedol na sociálnej sieti minister obrany Jaroslav Naď.

Ten tvrdí, že hoci sú vykonávatelia vraždy odsúdení, Slovensko stále čaká na verdikt nad objednávateľom. "Nech súd skončí akokoľvek, jedno je isté - túto mladú dvojicu zniesla zo sveta špina zločineckého systému, ktorý vybudoval Fico a Pellegrini. Takzvaní "naši ľudia" si mysleli, že si môžu v tomto štáte dovoliť úplne všetko. Kradnúť, kupovať rozsudky, korumpovať darebákov v politike. A vraždiť," uviedol Naď.

Slovensko podľa ministra čaká koncom septembra opäť historická skúška. "Zlo robí všetko pre to, aby sa predralo k moci naspäť a zastavilo súkolie spravodlivosti. A my, demokrati, urobíme všetko pre to, aby sme tých, čo dlhé roky ničili Slovensko, nadobro vyprevadili na smetisko dejín," uzavrel minister obrany.

Nestačí len každý rok oprášiť odznak s nápisom ALL FOR JAN, tvrdí Milanová

"Udalosti spred piatich rokov si budem pamätať navždy. Správu o vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej som sa dozvedela na rizikovom oddelení čakajúc na pôrod nášho syna. Vzhľadom na to, že môj muž je novinár, vnímala som celú udalosť o to viac osobnejšie. Spočiatku som si hovorila, že to nemôže byť pravda. Pravdou však je, že sa to stalo," napísala ministerka kultúry Natália Milanová na sociálnej sieti.

Podľa ministerky prišla s novou vládou aj úprimná snaha nikdy nezabudnúť na odkaz tejto hroznej udalosti a na poučenie, ktoré z nej jasne vyplynulo. Podľa nej to ale nesmie zostať pri prázdnych slovách. "Prvé konkrétne kroky sa nám na Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky podarilo presadiť v minulom roku, keď poslanci a poslankyne schválili náš návrh nového mediálneho zákona," napísala Milanová. Jeho výsledkom je podľa ministerky posilnenie ochrany novinárov a novinárok, komplexnejšie pravidlá transparentnosti vlastníctva médií a ich financovania, ale aj trhový dohľad s dôrazom na pluralitu informačných zdrojov. "Naša misia týmto však nekončí," uzavrela Milanová.

Podľa Šeligu sa vražda Jána a Martiny nikdy nemala stať

 "Zápas pokračuje. Musíme v sebe objaviť to, čo nás spája, odložiť žabomyšie vojny, aby aj odkaz Jána a Martiny, odkaz nádeje, boja za spravodlivosť, slušnosť, boja proti korupcii pokračoval. Teraz to máme vo svojich rukách a verím, že to nepokazíme, že všetci ukážeme kus dobrej vôle, rešpektu a snahy sa spojiť. Aby aj voľby, ktoré nás čakajú, a budúcnosť bola dobrá. Aby sa už nikdy nestalo, že novinár alebo ktokoľvek, kto sa venuje verejnému záujmu, bol zavraždený," uviedol poslanec Juraj Šeliga na sociálnej sieti.

​​Podľa Kolíkovej je demokracia na Slovensku krehká a treba ju chrániť

"Sme krajinou, kde demokracia je krehká a musíme ju chrániť, aj za ňu bojovať, ak treba. Práve Ján takýmto bojovníkom bol, bojoval ako novinár, ktorý nám dával informácie o korupcii politicky vplyvných mocných ľudí. Zaplatil za to životom aj so svojou priateľkou. Nechal nám odkaz neostať ľahostajným, pričiniť sa o to, aby sme tu mali krajinu, v ktorej sa oplatí žiť," napísala na sociálnej sieti poslankyňa Mária Kolíková.

Podľa nej sa za demokraciu oplatí bojovať. "Ukrajina nám to každý deň dokazuje. Je našou povinnosťou niesť ďalej odkaz Jána. Doma i v pomoci Ukrajine," uviedla.

Podlá vražda bola útokom na nás všetkých, na slobodu slova a na právo verejnej kontroly moci, tvrdí Hirman

"Ostane našou spoločnou zodpovednosťou, že sme umožnili vytvoriť v našej spoločnosti a na najvyšších vládnych miestach, v polícii, prokuratúre a súdnictve podmienky na to, že si ten, koho Kuciak svojimi článkami usvedčil, na takýto ohavný čin trúfol. To, že obeť Jána a Martiny nebola zbytočná, a že nám pomohla sa spamätať a zísť zo zlej cesty, ešte stále nie je isté. Nikto iný ale nutné nápravy za nás neurobí. Je to len na nás," napísal šéf rezortu hospodárstva Karel Hirman.

Zdielať na

Najčítanejšie správy