Polojasno
21°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Štefanov: Dianie okolo ministerstva výstavby je mediálny cirkus
Zdielať na

Štefanov: Dianie okolo ministerstva výstavby je mediálny cirkus

"Nástenkový tender je jedna veľká bublina, ktorá už spľasla. Ani môj predchodca Marian Janušek nemal byť odvolaný, dokázala to teraz kontrola Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ)."

Premiér Robert Fico pritom už avizoval, že dnes podá prezidentovi SR Ivanovi Gašparovičovi návrh na jeho odvolanie. Ešte v utorok večer Štefanova vyzval, aby z funkcie odstúpil sám, ten to však po odporúčaní predsedníctva svojej strany dnes ráno odmietol.
      

Podľa Štefanova bude v prípade odvolania potrestaný za to isté, za čo bývalý minister Janušek. "Nikdy nepopravili dvakrát toho istého človeka, iba raz," upozornil. Rozhodnutie predsedu vlády ale rešpektuje.
      

So svojimi kolegami sa na dnešnom zasadnutí kabinetu nelúčil. "Ešte stále som ministrom a budem si plniť svoje povinnosti," podčiarkol. Nevedel odpovedať, či bude na kandidátke SNS do júnových parlamentných volieb, keďže ju podľa vlastných slov nepozná. "Uvidíme. Ukáže čas," reagoval na to, či má ambíciu naďalej zostať v politike.
      

Myslí si, že SNS by mala zostať vo vládnej koalícii a ani po aktuálnych udalostiach to nepovažuje za ponižujúce. "Práve naopak," zdôraznil. O zotrvaní v koalícii je presvedčený aj predseda SNS Ján Slota, ktorý si myslí, že ich odchod po odvolaní Štefanova by nemal absolútne žiaden zmysel. Domnieva sa totiž, že by išlo len o gesto, čo považuje za pokrytecké.

Národniari budú podľa jeho slov možno musieť akceptovať to, že zastupujúcim ministrom bude vicepremiér Ján Mikolaj (SNS), keďže nechcú, aby ministerstvo výstavby ovládol niekto zo Smeru-SD.
      

Štefanov má pocit, že premiér používa pri ministroch za SNS iný meter ako pri zástupcoch svojej vlastnej strany Smer-SD. Nekonkretizoval však, koho má na mysli, keďže ako dodal, nebude útočiť na svojich kolegov vo vláde.
      

Minister školstva Mikolaj avizoval, že SNS chce požiadať hlavu štátu, aby šéfa rezortu výstavby neodvolal. "Kým ho neodvolá, všetky otázky sú zbytočné," reagoval na otázky novinárov, ako bude strana v takom prípade ďalej postupovať. Priblížil, že stranícke štruktúry budú ešte diskutovať o tom, či prijme dočasné vedenie ministerstva výstavby tak, ako to navrhol premiér Fico. V súčasnosti podľa svojich slov ani nevie, či to má možnosť odmietnuť.
      

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) zverejnil v pondelok (8.3.) správu o výsledku kontroly eurofondov a účelnosti vynaloženia zdrojov zo štátneho rozpočtu SR na realizáciu zmluvy v rámci nástenkového tendra. Konštatuje v nej, že z viac ako 13 miliónov eur bolo neúčelne vynaložených 32.000 eur, vyjadruje však pochybnosti aj o ďalších výdavkoch za takmer štyri milióny eur. Predseda vlády na tieto výsledky reagoval v utorok (9.3.) výzvou na odchod Štefanova z funkcie, k čomu však nedošlo.

Zdielať na

Najčítanejšie správy