Jasno
11°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Štefanov sa postavil na zadné, nepodá demisiu
Zdielať na

Štefanov sa postavil na zadné, nepodá demisiu

"Pán eurofondov" nechce z kresla ministra preč!

Na podanie demisie ho v utorok po oboznámení sa s výsledkami kontroly tzv. nástenkového tendra zo strany Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) vyzval premiér Robert Fico. Národniari však túto požiadavku považujú len za politické gesto v rámci predvolebnej kampane.
      

"SNS včerajší krok predsedu vlády a predsedu Smeru-SD Roberta Fica chápe tak, že má rozviazané ruky aj na konkrétnu kritiku svojich koaličných partnerov," konštatovala dnes prvá podpredsedníčka SNS Anna Belousovová. Sám Štefanov nevidí dôvod, prečo by mal byť odvolaný za veci, za ktoré bol postihnutý už jeho predchodca Marian Janušek (nominant SNS).
      

Národniari sú teraz podľa Belousovovej pripravení hovoriť o konkrétnych chybách svojich partnerov v rámci vládnej koalície. Pýtať sa chcú napríklad na čerpanie eurofondov na Úrade vlády (ÚV) SR, za ktoré je zodpovedný vicepremiér Dušan Čaplovič (Smer-SD), nejasnosti okolo sociálnych podnikov v rezorte ministerky práce Viery Tomanovej (Smer-SD) či kauzu Tipos, ktorú riešilo ministerstvo financií pod vedením Jána Počiatka (nominant Smer-SD).
      

"Ústa sme držali veľmi dlho a už ich nebudeme držať... Ministri, ktorí urobili chyby v Smere, odchádzali so vztýčenou hlavou, lebo bolo o nich postarané. Ale k ministrom za SNS sa pristupuje ako k psom, ktorých vyháňajú z dvora," vyhlásila Belousovová.

Zároveň si však myslí, že vládna koalícia dokončí aktuálne volebné obdobie spoločne až do júnových parlamentných volieb. "Za tie tri mesiace do volieb robiť nejaké gestá už nie je zmysluplné," argumentovala.
      

Premiér Fico požiadal ministra výstavby Igora Štefanova o odchod z funkcie v utorok 9. marca podvečer. Reagoval tak na zistenia NKÚ, ktorý počas svojej druhej kontroly nástenkového tendra zistil pochybenia súvisiace s účelnosťou vynaloženia prostriedkov štátneho rozpočtu.
      

"Dostali sme správu o vykonaní kontrolnej činnosti NKÚ. Požiadal som pána ministra, aby prebral osobnú politickú zodpovednosť za výsledky tejto kontroly," vyhlásil v utorok Fico.

Predpokladal pritom, že Štefanov požiada prezidenta SR Ivana Gašparoviča o uvoľnenie z funkcie už dnes. Rezort výstavby mal podľa Fica do júnových parlamentných volieb riadiť podpredseda vlády a minister školstva Ján Mikolaj (SNS).
      

NKÚ v pondelok 8. marca zverejnil správu o výsledku kontroly eurofondov a účelnosti vynaloženia zdrojov zo štátneho rozpočtu SR na realizáciu zmluvy v rámci nástenkového tendra. Konštatuje v nej, že z viac ako 13 miliónov eur bolo neúčelne vynaložených 32.000 eur, vyjadruje však pochybnosti aj o ďalších výdavkoch za takmer 4 milióny eur.
      

Premiér Fico ešte pred začiatkom kontroly avizoval, že pokiaľ NKÚ zistí neúčelné vynaloženie prostriedkov štátneho rozpočtu, Štefanova odvolá. Ten vlani na jar nahradil predchádzajúceho ministra výstavby Mariana Janušeka, ktorý z funkcie odišiel rovnako pre nástenkový tender.
      

Spornú zmluvu uzatvorili ešte v roku 2007 Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja (MVRR) SR a víťazné konzorcium, súčasťou ktorého boli aj firmy Zamedia a Avocat, podľa médií blízke koaličnej SNS.
      

Na základe predmetnej zmluvy boli vynaložené zdroje v celkovom objeme viac ako 13 miliónov eur. Z tejto sumy neboli na základe predloženej dokumentácie v súlade so stanoveným účelom minuté prostriedky vo výške 32.444 eur. Nedodržanie účelu spočívalo v tom, že boli uhradené výdavky za služby, ktoré nemohli byť vykonané, resp. ich vykonanie nebolo doložené dokladmi.
      

Okrem toho však kontrola NKÚ "nemohla nadobudnúť primerané uistenie" o dodržaní účelu pri sume viac ako 3,14 milióna eur. Tieto zdroje boli totiž podložené iba prehláseniami dodávateľa, že služby boli aj vykonané. Pri ďalších výdavkoch vo výške 839.391 eur nebola podľa kontrolórov "jednoznačne preukázaná dostatočná prepojenosť na vecnú náplň projektu s ohľadom na cieľovú skupinu".
      

Tender, ktorý bol ohlásený len na nástenke na chodbe ministerstva výstavby, v závere roka 2008 napadli s podozrením na netransparentnosť, klientelizmus a predražené už poskytnuté služby médiá a opozícia. Následne ho ešte vlani preverili Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) aj NKÚ. Obe inštitúcie potvrdili nedodržanie viacerých ustanovení zákona o verejnom obstarávaní.
      

Druhá kontrola nástenkového tendra v réžii NKÚ bola už rozšírená aj o kontrolu účelnosti vynaloženia prostriedkov štátneho rozpočtu na realizáciu zmluvy uzatvorenej medzi ministerstvom výstavby a víťazným konzorciom. Kontrolný úrad začal svoje preverovanie 12. novembra 2009, ukončené však bolo až v týchto dňoch podpisom záverečných protokolov z kontroly. Štefanov po oznámení jej výsledkov vyhlásil, že bude akceptovať akékoľvek rozhodnutie predsedu vlády v tejto veci.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy