Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ak štát nezakročí, pekári varujú pred ďalším zdražovaním. Oplatí sa piecť chlieb doma ?
Zdielať na

Ak štát nezakročí, pekári varujú pred ďalším zdražovaním. Oplatí sa piecť chlieb doma ?

BRATISLAVA / Chlieb je čoraz drahší. Pekári navyše varujú, že jeho cena bude ešte stúpať. Môžu za to ceny energií, ktoré už dnes stúpli do závratných výšok. Otázkou preto je, či sa nebudeme musieť naučiť piecť chlieb doma. Či sa to vôbec oplatí, zisťoval reportér TV JOJ Samuel Migaľ, ktorý chlieb aj napiekol.

Bez chleba, či pečiva by si asi žiadna domácnosť nevedela predstaviť svoje základné stravovacie návyky. Práve preto sa pri správach o zvyšovaní cien týchto potravín mnohí pozastavia. Už dnes sú pre mnohých ceny, v porovnaní s nedávnou minulosťou vysoké. "Cena 50-gramového rožka ako najpredávanejšieho sortimentu, sa na pulte hýbe medzi 12-13 centov. Povedzme konzumný chlieb kilový v intervale od 1,49 po 1,99 eur," uviedol Milan Lapšanský, predseda Zväzu cestovinárov a pekárov. 

Toto ale nemusí byť definitíva. V prípade, ak štát nezasiahne, pekári hrozia zatvorením svojich výrob, či ďalším zvyšovaním cien. "My predpokladáme, že v prvom kvartáli tohto roku bude práve z dôvodu predovšetkým zvýšených nákladov na úhradu energií cena vyššia o 20 percent," dodal Lapšanský. Už dnes pritom nájdeme aj také pekárne, kde sú ceny chleba a pečiva vysoké. Napríklad v remeselnej pekárni u food blogera Mykolu v Bratislave. Tu ale treba zdôrazniť, že sú priamo úmerné kvalite a náročnosti spracovania. "Napríklad biely chlieb, teda 750 gramov, máme za 3,5 eur. Zvyšovať ceny v momentálnom stave pre nás nemá zmysel. Keďže aj tak sú vysoké. Takže zostane nám trocha menej. Ale dúfame, že to prejde," vyjadril sa Mykola Nevrev, majiteľ pekárne.

Ceny energií stúpajú a mnohí z vás sa možno zamysleli nad tým, či sa vôbec oplatí doma upiecť si vlastný chlieb. Pol kila hladkej múky stojí 50 centov, polovica droždia 15 centov a jeden varený zemiak 10 centov. Štipka cukru, soľ, rasca, lyžica olivového oleja a octu. To všetko približne dohromady vychádza na 80 centov. A už sa len pustiť do práce. Čo ale nevieme úplne presne odhadnúť je cena elektriny, ktorú spotrebujeme. O radu a hrubý odhad štáb TV JOJ preto poprosil elektrárne. Odpoveď milo prekvapila. "Ak chlieb sa pečie približne tých 45 minút pri teplote 180 až 220 stupňov, tak cena za spotrebovanú elektrickú energiu pri bežných tarifách pre domácnosť je niekde približne od 20 do 24 centov," uviedla hovorkyňa ZSE, Michaela Dobošová. Samozrejme nezarátali prácu, či spotrebovanú vodu. V každom prípade štáb zistil, že sa doma vieme zmestiť s chlebom do jedného eura.

A jedna malá rada na záver. Ak chcete upiecť chutný chlebík, pečte ho v zatvorenom pekáči, alebo skle. Výsledok bude zaručený.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy