Jasno
13°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zatúlaného losa už odchytili. Pohyboval sa stále častejšie pri frekventovaných cestách
Zdielať na

Zatúlaného losa už odchytili. Pohyboval sa stále častejšie pri frekventovaných cestách

VRANOV NAD TOPĽOU / Los, ktorý sa potuloval v okolí Vranova nad Topľou, je už v bezpečí. Pod záštitou Štátnej ochrany prírody ho odchytil veterinár. Zviera sa totiž stále častejšie pohybovalo blízko frekventovaných ciest. Lákala ho posypová soľ.

Ľudia z dedín v okolí Vranova nad Topľou losa zachytili ešte koncom novembra. Najväčší zástupca čeľade jeleňovitých zvierat sa prechádzal po dedinách a pokojne kráčal popri potoku. Ľudia si ho natáčali i fotili. Zviera sa nezľaklo ani okoloidúcich áut. Los sa vďaka posypovej soli začal často objavovať pri frekventovaných cestných ťahoch. Neraz oblizoval dopravné značenie. Posypová soľ, ktorá láka najmä divo žijúce zvieratá, sa zachytáva aj na smerových stĺpikoch popri cestách. To prilákalo aj losa, ktorý sa k nám s najväčšou pravdepodobnosťou dostal spoza hraníc.

Los už, zdá sa, stratil plachosť. Od človeka sa začal vzďaľovať, až keď sa dostal na veľmi blízku vzdialenosť. Zviera sa nebálo ani frekventovanej dopravy. "Oni majú veľmi radi soľ, takže to mohol byť jeden z dôvodov, prečo sa držal blízko cesty. Možno to cítil," vysvetlil veterinárny lekár Vladislav Juško. V minulosti ho bolo vidieť aj v Čičave. Už tam sa prechádzala pomedzi autá. Na mobilný telefón ho zachytil miestny starosta, ktorý je aj dlhoročným poľovníkom. "Tu je vlastne tá Ondavská vrchovina a hraničí s Beskydami z Poľska. Myslím si, že prišiel z Poľska, možno z Ukrajiny," uviedol starosta obce Čičava Dušan Vilenik.

"Toto bol jeden z hlavných dôvodov, prečo sa pristúpilo k odchytu. Presúval sa po hlavnej ceste, miestnych komunikáciách, záhradách a po pozemkoch. Bolo tam riziko, že sa stane nejaká kolízia, či už s autom, alebo s ľuďmi," doplnil Vladislav Juško. Pred presunom do bezpečia losa uspali. Po vyprchaní narkózy sa prebudil už v bezpečnej ohrade. Tu pobudne do jari. Keď v horách ustúpi sneh, chcú ho vypustiť do prírody. Nateraz sa uvažuje o Národnom parku v Poloninách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy