Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pred tridsiatimi rokmi začala platiť slovenská mena. Najskôr boli v obehu okolkované československé bankovky
Zdielať na

Pred tridsiatimi rokmi začala platiť slovenská mena. Najskôr boli v obehu okolkované československé bankovky

BRATISLAVA / Pred tridsiatimi rokmi začala u nás platiť nová mena. Slovenská koruna. Rozdelenie predtým federatívnej meny však nebolo jednoduché. Prvý polrok fungovali okolkované československé koruny.

Najdôležitejšie asi bolo, že po zavedení slovenská koruna nestratila svoju hodnotu a nedošlo k 300-percentnej inflácii, ako viacerí strašili. V Národnej banke Slovenska pamätníci spomínali, ako sa všetko učili za pochodu, k akým kurióznym situáciám dochádzalo a kde sa nakoniec slovenské koruny tlačili. Do 8. februára 1993 museli byť všetky bankovky okolkované, keďže začala platiť slovenská koruna. "Problém bol ten tlak času. Keď sme začínali, tak Česká koruna už mala kolky pripravené," uviedol Vladimír Bušša, bývalý riaditeľ emisného odboru NBS. Dovtedy sa totiž tieto veci diali v Prahe.

Kolkovanie pôvodnej meny sa začalo 13. januára 1993 a trvalo nepretržite 24 hodín denne tri týždne. Dochádzalo potom k rôznym situáciám. "Cez deň som riadila svoju oblasť – menovú politiku. Večer som sa prezliekla do riflí a pomáhala kolkovať, no a ráno opäť do kostýmu a bola znova vrchná riaditeľka" opísala Elena Kohútiková, bývalá viceguvernérka NBS.

Vznikali preto nápady, že by sa mohli bankovky označovať aj niekde inde. "Že aby sme to dali do kasární, kolkovať vojakom alebo stredoškolákom. Ale to bolo veľké bezpečnostné riziko," uviedol Rudolf Špalek, vtedajší člen bankovej rady NBS. Jediná bankovka, ktorá sa nekolkovala, bola desaťkorunáčka. Začala už totiž platiť nová desaťkorunová minca. V tom čase sa už mince ryli na západe pomocou výpočtovej techniky. U nás to bolo v Kremnici a po starom, remeselne. "My sme boli zvyknutí na ručné rytie, hlavne portrétov," povedal Špalek.

Okolkované slovenské koruny platili približne pol roka. Potom ich vystriedali slovenské a neskôr k nim pribudla aj nová päťtisícka. Tá mala aj najvyššiu hodnotu zo všetkých slovenských korún. Nové slovenské bankovky tlačili v Kanade, Británii a na Malte. Platili sme potom s nimi 16 rokov, kým sme v januári 2009 neprešli na aktuálne platné eurá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy