Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Psychosomatické oddelenie otváralo nové priestory. Po rekonštrukcii sa tam môže liečiť naraz 13 dospelých pacientov
Zdielať na

Psychosomatické oddelenie otváralo nové priestory. Po rekonštrukcii sa tam môže liečiť naraz 13 dospelých pacientov

BRATISLAVA / Psychosomatické oddelenie psychiatrickej kliniky otváralo nové zrekonštruované priestory v bratislavskej Univerzitnej nemocnici na Mickiewicovej ulici. Liečiť sa tam budú napríklad pacienti so závislosťami, poruchami osobností či úzkosťami.

Po rekonštrukcii sa tam teraz môže liečiť naraz 13 dospelých pacientov. "Sú to pacienti, ktorí nie sú agresívni, nevyžadujú závažnú somatickú liečbu," povedala Ľubomíra Izáková, hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre psychiatriu. Miesto, kam oddelenie presťahovali, je od kliniky trochu bokom, aj preto je personál vybavený špeciálnymi náramkami, ktorými si vedia privolať pomoc kolegov. 

Pôvodné priestory oddelenia poslúžia na terapiu. Podľa hlavnej odborníčky Slovensko nemá problém s kapacitou psychiatrických lôžok, ale aktuálne potrebuje viac ambulantných psychiatrov, pretože pacienti čakajú aj jeden až tri mesiace. Akútni pacienti však podľa nej dostanú pomoc hneď. V rámci reformy by mala zlepšenie priniesť komunitná psychiatrická starostlivosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy