Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Voľby starostu obce Žehra sú neplatné. Mižigárovci pôjdu opäť do volieb
Zdielať na

Voľby starostu obce Žehra sú neplatné. Mižigárovci pôjdu opäť do volieb

ŽEHRA / Veľká účasť na voľbách, veľká bitka po voľbách a všetko vyšlo nazmar. Najvyšší správny súd (NSS) totiž vyhlásil komunálne voľby v Žehre za neplatné. Podľa jeho nálezu tam totiž došlo k podvodu. Vzdialení príbuzní Mižigarovci, ktorí sa už roky bijú o vládu v dedine budú musieť začať nanovo.

V októbri sa o kreslo starostu uchádzali dvaja Mižigárovci. Vyhral Jozef, ktorý pompézne nasadol na starostovský trón. Porazený Marián, ktorý prehral o 33 hlasov, sa nevzdal. Výsledky volieb napadol na súde. "Zo skutkového stavu zisteného v predmetnej veci možno vyvodiť, že samotný výkon volebného práva, ako aj postup volebnej komisie pri zabezpečovaní hlasovania vo volebnej miestnosti v obci Žehra bol v zásadnom rozpore s ústavnými a zákonnými požiadavkami," uvádza sa v rozhodnutí. 

Senát vyhodnotil ako podstatné tie námietky žalobcu, v ktorých tvrdil, že množstvo voličov sa osobne na voľbách nezúčastnilo, no volebné právo si za nich uplatnili iné osoby. "Množstvo voličov sa osobne na voľbách nezúčastnilo, no volebné právo za nich uplatnili iné osoby, ktoré boli voliť opakovane," doplnil Hajtol. Písomné odôvodnenie rozhodnutia má byť zverejnené v zákonnej lehote, a to do 30 dní odo dňa jeho vyhlásenia. "Proti rozhodnutiu senátu nie je prípustný opravný prostriedok," uviedol Hajtol.

Správa, že sa voľby starostu budú opakovať, sa po osade pri Žehre rýchlo rozšírila. Miestni sa opäť na voľby chystajú. Niektorí sa tešia, iní boli s doterajším starostom spokojní. Kým predseda Národnej rady vyhlási nový termín doplňujúcich samosprávnych volieb, starostovská stolička nebude prázdna. Vráti sa sem muž, ktorý viedol dedinu uplynulé štyri roky. Aktuálne je nezamestnaný. "Čo mám robiť? Inú možnosť nemám, predchádzajúci starosta musí nastúpiť," povedal Marián Kandráč, bývalý starosta obce Žehra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy