Polojasno
15°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Miloš Zeman čoskoro končí vo funkcii prezidenta. Jeho pamätné výroky často pobavili i pobúrili
Zdielať na

Miloš Zeman čoskoro končí vo funkcii prezidenta. Jeho pamätné výroky často pobavili i pobúrili

BRATISLAVA / Miloš Zeman bol na poslednej návšteve Slovenska ako prezident Českej republiky. Súčasťou politickej scény bol viac ako 30 rokov. Cez predsedu parlamentu a premiérsky post sa dostal až na Pražský hrad ako prezident. A to rovno dvakrát. Jeho kariéru však sprevádzali aj kontroverzie. Občas zazneli vulgarizmy, inokedy zasa nevhodné výroky alebo nejasné informácie o jeho zdravotnom stave.

Začiatkom 90. rokov sa Miloš Zeman stal poslancom Federálneho zhromaždenia za Občanské fórum. Jeho kariéra začala stúpať. V roku 1993 si ho Česká strana sociálne demokratická zvolila za predsedu a vo voľbách o štyri roky neskôr získal 32 % hlasov a stal sa predsedom vlády Českej republiky. Doviedol Českú republiku do Európskej únie a za jeho vlády vstúpilo Česko aj do NATO. V roku 2003 sa z politiky stiahol. Znovu sa objavil o 9 rokov neskôr pred prezidentskými voľbami. A tie v roku 2013 aj 2018 vyhral.


Zemanovo pôsobenie na Pražskom hrade bolo niekedy kontroverzné

Napríklad pri rozhovore pre Český rozhlas v roku 2014 odznelo na adresu ruskej hudobnej skupiny Pussy Riot toto : "Viete, čo je to Pussy, pán moderátor? Kunda. Kunda sem, kunda tam."  Pri návšteve Ruskej federácie v roku 2017 si neodpustil, podľa jeho hovorcu "bonmot", na adresu novinárov. "Sú tu ďalší novinári? Novinárov je veľa, mali by sa likvidovať," povedal Zeman. Povestná je aj jeho hláška s aligátorom. Dokonca kritizoval aj slovenské pivo, keď v roku 2009 na stretnutí českých a slovenských vlád povedal, že "popradské pivo je vhodné pre rozpúšťanie zubných náhrad, keď ich tam necháte cez noc".

Miloš Zeman bol svetovými médiami aj odborníkmi označovaný za populistu a skloňoval sa aj jeho prívetivý vzťah k Rusku a Číne. Keď však začala ruská agresia na Ukrajine, vo svojich názoroch otočil a Rusov označil za bláznov. "On čiastočne cielene provokoval. Bola to určitá jeho snaha, aby všetci o ňom vedeli, poznali jeho výroky, aby bol často skloňovaný v domácom aj zahraničnom prostredí. Miloš Zeman skrátka miluje konflikty, miluje kontroverziu. Bola to veľmi výrazná postava českých politických dejín," uviedol politológ Jan Kubáček.

Miloš Zeman skončí ako prezident 8. marca. Presťahuje sa do svojho bungalovu neďaleko Prahy a podľa svojich slov v poslednom Vianočnom posolstve chce hneď v prvý deň zabudnúť na závistlivé a zakomplexované nuly a bude čítať zaujímavé knihy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy